Peaminister Theresa May kaalub teadete kohaselt oma Euroopa Liidust lahkumise leppe neljandat korda hääletusele panemist, sest kolmandal korral lükati see tagasi väiksema vastuseisuga kui kahel esimesel korral. Ometi oli seis 344-286, vahendab BBC News.

Kas tuleb veel üks katse saavutada enamuse toetus mõnele variandile, mida toetab opositsiooniliste leiboristide juht Jeremy Corbyn, et siis korraldada hääletus selle variandi ja May kokkuleppe vahel, ei ole teada.

Kui alamkoda midagi heaks ei kiida, lahkub Suurbritannia Euroopa Liidust kokkuleppeta 12. aprillil. Paljud parlamendiliikmed ja äriliidrid kardavad, et kokkuleppeta ehk „kõva” Brexit võib tekitada kaose vähemalt lühiajaliselt.

Kuigi kokkuleppeta Brexitit on peetud ebatõenäoliseks, võttes arvesse enamiku parlamendiliikmete vastuseisu sellele, ei ole selge, millise meetodiga saab seda ära hoida ja kes protsessi juhtima peaks. Euroopa Liidus peavad paljud kokkuleppeta Brexitit 12. aprillil kõige tõenäolisemaks väljavaateks.

Kui parlament May kokkuleppe heaks kiidab, on Suurbritannial lahkumiseks aega 22. maini.

Brexiti sellest hilisemaks jätmine näiteks uute parlamendivalimiste korraldamiseks Suurbritannias nõuaks Euroopa Liidult nõusolekut pikaks ajapikenduseks.

Euroopa Liidu sõnul on pikem ajapikendus võimalik ainult siis, kui Ühendkuningriik võtab osa Euroopa Parlamendi valimistest 23. mail. May on öelnud, et ei soovi seda.

On ka kolmas võimalus: Ühendkuningriik tühistab artikli 50 protseduuri ja sellega kogu Brexiti, aga see näib väga ebatõenäoline.