“Tragöödia ei seisne mitte ainult selles, et Lenin korraldas 1917. aastal kontrrevolutsiooni, vaid selles, et ta on Vene riigi hävimise ja tema mahajäämise algpõhjus. Ta peaks kandma kriminaalvastutust inimvaenulikkuse eest, selle eest, et ta muutis kogu riigi hiiglaslikuks vangilaagriks,” rääkis presidendi juures tegutseva poliitvangide rehabiliteerimiskomisjoni esimees teisipäeval Interfaxile.

Jakovlevi hinnangul kordas Jossif Stalin “vaid seda, mida Lenin ees tegi”.

“Lenini algatusel loodi riigis esimesed koonduslaagrid, lastelaagrid. Tema käsul lasti maha lapsi, sealhulgas tsaari lapsed, kes on senini rehabiliteerimata. Lenin vastutab kõigi opositsiooniliste väljaannete, kõigi parteide, kaasa arvatud sotsialistliku suunitlusega erakondade likvideerimise eest,” tõdes Jakovlev.

Tema sõnul tuleb alles nüüd ilmsiks see, kelle rahadega bolševistlikku riigipööret õigupoolest teostati ning kui palju raha peitis Lenin välismaa pankadesse.

“Ma tahaksin meelde tuletada ka seda, et kui bolševikud olid juba võimu haaranud ja toimusid Asutava Kogu valimised, said nad seal hävitavalt lüüa. Vaevalt sai Asutav Kogu kokku tulla, kui Lenin selle kinni pani ning käskis Asutava Kogu toetuseks kogunenud demonstrantide pihta tule avada,” rääkis Jakovlev.

Samuti märkis ta, et just Lenin vallandas 13 miljonit inimelu nõudnud kodusõja.