Tegemist oli põhimõttelise kultuuride kokkupõrkega: ühed olid kindlalt selle poolt, et USA seadustest tuleb rangelt kinni pidada, teised aga pooldasid pärast 9/11 Korea sõja aegsete Hiina piinamismeetodite tarvituselevõttu, kirjutab The Guardian.

Teoorias on Guantánamos lihtne kommandostruktuur, mida juhib Guantánamo ühendatud operatiivgrupp (sõjaväežargoonis JTF GTMO). Tegelikkuses tegutseb USA mereväebaasis Kuubal mitmeid agentuure, mis teevad mõnikord koostööd, aga on tihti pehmelt öeldes tülis.

JTF GTMO kõrval tegeles ülekuulamisega kriminaaluurimise operatiivgrupp (CITF), mille paljudel liikmetel oli õiguskaitseorganite taust ja mis oli karmidele võtetele vastu.

Kohal oli ka USA luure keskagentuur CIA, mille president George W. Bush muutis juhtivaks agentuuriks, vaatamata läbikukkumisele 9/11 takistamisel. Oma osa Guantánamo tegevusest noolisid ka föderaalne juurdlusbüroo FBI ning käitumisteaduste konsultatsioonimeeskond, kuhu kuulusid psühhiaatrid ja psühholoogid. Ülekuulamistest võtsid osa ka välisriikide luureteenistused.

Guantánamos peetud võitlused peegeldasid vaidlusi ja võimumänge Washingtonis, kus Bush, asepresident Dick Cheney, kaitsesekretär Donald Rumsfeld, rahvusliku julgeoleku nõunik Condoleezza Rice ja riigisekretär Colin Powell vaidlesid Guantánamos toimuva eetilisuse ja seaduslikkuse üle.

Tõendid agentuuridevahelistest võitlustest võib leida kinnipeetute kohta kirjutatud raportitest, kus laagri komandör hindab vangi ohtlikkust ja tema luurealast väärtust. Seejärel annab komandör soovituse, kas vang vabastada, jätta vahi alla või saata mõnda teise riiki vangistusse.

Armee kasutas karme ülekuulamisvõtteid, millele oli vastu CITF, kuid CIA läks veelgi kaugemale. CIA vastutas kõige kurikuulsama juhtumi eest Guantánamos, tema enese sõnul 9/11 organiseerija Khalid Sheikh Mohammadi veega piinamise eest. CIA-l oli oma salajane laager number seitse, mille olemasolu tuli avalikkuse ette alles 2008. aasta lõpus.

FBI suhtus ülekuulamistesse üsna sarnaselt CITF-iga ning oli veega piinamisele ja muule sellisele vastu.