“Ma olen üks neist, kes arvab, et (ÜRO Julgeolekunõukogus) oleks pidanud olema teine resolutsioon”, mis oleks andnud rohelise tee Saddam Husseini režiimi kukutamisele USA juhitud invasioonis, ütles Annan intervjuus raadiojaamale BBC World Service.

“Ma olen märkinud, et meie arvates ei vastanud toimunu ÜRO hartale ning hartast lähtudes oli see (Iraaki tungimine) ebaseaduslik,” lisas ÜRO peasekretär.

Annani hinnangul on ebatõenäoline, et Iraagis suudetakse korraldada tuleva aasta jaanuaris “usutavad valimised”, kui julgeoleku olukord jääb samasuguseks nagu praegu.

“Ma arvan, et õppetunde on olnud USA-le ning õppetunde on olnud ÜRO-le ja teistele liikmesriikidele,” sõnas Annan.

“Ma loodan, et me ei näe niipeagi veel ühte Iraagi-tüüpi operatsiooni,” lisas ÜRO peasekretär.

Annani intervjuu käivitab tõenäoliselt uued vaidlused selle üle, kas USA president George W. Bush tegutses rahvusvahelise seaduse raames, ootamata ÜRO Julgeolekunõukogult volitusi sõjalise jõu kasutamiseks Iraagi vastu.

Annan ütles, et USA otsus rünnata Iraaki Briti jõudude toetusel ei vastanud ÜRO hartale ja Julgeolekunõukogu resolutsioonide otsustele.

Annan vastas jaatavalt küsimusele, kas tema seisukoht tähendab seda, et ta peab USA otsust Iraaki rünnata ebaseaduslikuks.