Euroskeptikuna tuntud Klaus kirjutas ajalehes Mlada Fronta Dnes ilmunud artiklis, et EL-i astumise järel tuleb tšehhidel end maksma panna, või nad kaovad 25-liikmelisse ühendusse lihtsalt ära.

“Nagu kõik hästi teavad, lakkab meie riik paari päeva pärast iseseisva ja sõltumatuna eksisteerimast,” ütles president oma kriitilisimas EL-iteemailises kirjutises.

“Me peame tegema kõik, mis suudame, et me EL-is kaduma ei läheks, et meie tuhandeaastane unikaalne eksistents ei koost ei pudeneks ega kaoks.”

Kalus valiti presidendiks möödunud aastal, järgmised valimised on alles 2008. aastal. Tema roll on suuresti tseremoniaalne, kuid tal on õigus parlamendi otsustele veto panna.

Enamus tšehhe toetab EL-iga liitumist, kuigi valitsuse karmid kokkuhoiumeetmed liitumise eel on poolehoidjate arvu vähendanud.

Klaus möönab oma kirjutises siiski ka mõningaid liitumise positiivseid külgi. Tema meelest on EL aidanud Euroopas valitsenud lõhele lõppu teha ning kergendanud kaupade ja tööjõu liikumist.

EL-iga liitumine toimub aga Klausi arvates liiga kiiresti ja selle juures eiratakse riikide omapära, mis võib põhjustada konflikte ja arusaamatusi.

“Ma soovin kõigile kodanikele energiat, julgust, enesekindlust ja optimismi. Meil on (liitumise järel) seda vaja rohkem kui kunagi varem,” lõpetab ta artikli.