Inimõigusteorganisatsioonid mõistsid nende riikide valimise 47-liikmelisse UNHRC-sse hukka. Human Rights Watchi (HRW) teatel pole mõned uued liikmed näiteks lubanud ÜRO vaatlejaid väidetavaid inimõiguste rikkumisi oma riikidesse uurima, vahendab BBC News.

ÜRO peaassamblee valis teisipäeval Genfis asuvasse nõukogusse kokku 14 uut liiget.

Hiina, Venemaa, Saudi Araabia, Vietnam, Alžeeria ja Kuuba ei saanud ühtki vastuhäält, kuigi inimõiguslased kurdavad, et tegemist on just nende riikidega, mille üle UNHRC peaks järelevalvet teostama.

HRW teatel ei ole Hiina, Venemaa, Saudi Araabia, Vietnam ja Alžeeria andnud ÜRO inimõiguste vaatlejatele luba tulla väidetavaid rikkumisi uurima.

„Riikidel, mis ei ole lubanud nõukogu nimetatud ÜRO ekspertidel neid külastada, tuleb palju selgitustööd teha,“ ütles HRW esindaja Peggy Hicks.

ÜRO tegevuse sagedane kriitik, organisatsioon UN Watch süüdistas ülal nimetatud riike kodanike õiguste süstemaatilises rikkumises.

Uued liikmed kuuluvad UNHRC-sse alates 2014. aastast kolm aastat. Nõukogu eesmärk on tuua esile inimõiguste rikkumisi, võttes vastu resolutsioone.

UN Watch kritiseeris UNHRC-d ka laiemalt, süüdistades seda Iisraeli pidevas kritiseerimises, samas kui Hiina, Venemaa ja Saudi Araabia kohta vaikitakse.

Inimõiguste nõukogu asutati 2006. aastal diskrediteeritud inimõiguste komisjoni asemele.

Nõukogu on aga kritiseeritud samade asjade eest kui komisjoni ning sinna on valitud riike, mille oma inimõigustealane olukord on pehmelt öeldes küsitav.