„Ta naeris ja tegi nalja nagu täiesti tavaline noor mees,“ ütles üks tunnistaja.

Rünnaku peamiseks sihtmärgiks näivad olevat just britid, kuigi hukkunute seas on ka sakslasi, belglasi, prantslasi ja kohalikke tuneeslasi. Pealtnägijate sõnul valis mees, kelle pihta tulistada: „Mõnedele ütles ta, et nad ära läheksid. Ta valis peamiselt turiste: inglasi ja prantslasi.“

Sihtmärgiks ISISe vaenlased

Praeguseks on terroristi isik tuvastatud ja me teame, et tegemist oli „kalifaadi sõduri“ Abu Yahya al-Qayrawani’ga, kes oli oma sihikuks valinud Islamiriigi vaenlased ja „hooraelu, patu ja jumalasalgamise kantsid“.

Islamiriik ehk ISIS on terrorirünnaku omaks võtnud ja kiitnud massimõrvarit hotelli turvameetmetest hoolimata eesmärgi saavutamise eest. ISISe avalduses seisab, et mees ründas „bordelli“, tappes seal 40 uskumatut ning et enamus tapetutest olid ISISe „kalifaadi vastu võitleva ristisõdalaste liidu kodanikud“.

„Tal oli käes päikesevari. Ta läks mere äärde, et see liiva sisse panna, võttis siis välja relva ja hakkas hullumeelselt tulistama,“ ütles Tuneesia siseministeeriumi töötaja Rafik Chelli.

On teada, et tapja sisenes umbes kell 12 päeva hotelli basseinialale ning suundus seejärel edasi hoonesse, tappes terve aeg ette jäävaid inimesi. Imperial Marhaba hotelli sisenedes heitis mees rahva sekka ka lõhkeseadme. Turistid kirjeldasid, kuidas nad arvasid end kõigepealt kuulvat ilutulestikku. Saanud aru, et tegemist oli hoopiski püssipaukudega, läks rahvas aga paanikasse ja põgeneti elu eest.

Massiline põgenemine rannast tubadesse

Tapatöid kirjeldanud hotellikülastajad on rääkinud, kuidas niipea kui saadi aru, et kõigini kostuvad hääled pole mitte tulevärk, vaid reaalne turmtuli, muutus üldine rahulik olemine paanikaks, vanemad haarasid oma lapsed kaenlasse ja rannast toimus suur rahva põgenemine hotellitubadesse.

„Me olime tegelikult oma toas lõksus,“ kirjeldas olukorda üks hotellis olnud iirlanna. Tema sõnul helistas talle peagi ka Iirimaa konsul Madridis, et anda talle teada toimuvast terrorirünnakust. Konsul instrueeris teda ka hotellitoas püsima. Hotellikülalistele anti korraldus end tubadesse lukustada.

Üks oma hotellitoa rõdult tapatöid pealt näinud inglise mees kirjeldas, kuidas noor lühikestes pükstes mees lasi oma automaatrelvast valimatult, tulistas ka õhku ja karjus araabia keeles. „Ma panin kiiresti ukse kinni ja käskisin kõigil vannituppa peitu minna, kuna arvasin, et see oli kõige ohutum koht,“ ütles pealtnägija.

Hetkeks, kui politsei terroristi maha lasta jõudis, oli too omakorda jõudnud tappa 38 inimest. Tema surnukeha küljest leiti veel teinegi, kasutamata lõhkeseade. Tuneesia turvateenistustele oli mees tundmatu ega olnud üheski jälgitavate isikute nimekirjas.

Pärast rünnakut lebasid surnukehad päevitustoolidel ja rannas, vigastatuid on mitukümmend. Kõigi vigastatute transportimiseks pidid meedikud kasutama päevitustoole kanderaamidena. Sugulased üritasid lähedastega meeleheitlikult ühendust saada. Paljudel juhtudel ei vastatud telefonidele ja paljude saatus ei ole veel teada. Turismifirmad on alustanud oma klientide massilist Tuneesiast evakueerimist.

Samal päeval toimusid rünnakud ka Prantsusmaal ja Kuveidis. Kolm päeva enne rünnakuid kutsus ISISe kõneisik järgijaid üles korraldama püha Ramadaani kuu jooksul rünnakuid uskumatute vastu ja saama märtriks.