Paavst oli valmistanud läkituse varem ette oma igapühapäevase missa tarbeks ning peapiiskop Leonardo Sandri luges selle Vatikani kogunenud leinajatele ette, vahendab PM Online AFP uudist.

„Inimkonnale, mis tundub vahel olevat eksinud, valitsetuna kurjuse, isekuse ja hirmu jõust, annab tõusnud Issand oma armastuse kingi, mis andestab, lepitab ja avab hinge taas lootusele,” seisis läkituses.

„Armastus pöörab südameid ja annab rahu.”

Peapiiskop Sandrist sai pärast seda, kui paavst enam rääkida ei suutnud, Johannes Paulus II esindaja avalikel liturgiatel.

Pärast paavsti viimsete sõnade edastamist puhkes väljakul tormiline aplaus, paljud inimesed olid pisarais.

Pühapäeval näidati esimest korda televisiooni vahendusel laupäeva õhtul surnud paavsti surnukeha, mis lebab Vatikani apostlikus palees, et Vatikani ja Itaalia ametnikud saaksid talle viimset austust avaldada.

Surnukeha on riietatud punasesse ja valgesse rüüsse ning lebab lihtsa krutsifiksi all surnuraamis, mida valvavad paavsti ihukaitsjad. Ühena esimestest avaldas oma austust Itaalia president Carlo Azeglio Ciampi.

Presidendile järgnesid peaminister Silvio Berlusconi ja Itaalia valitsuskabineti liikmed, samuti kümned Rooma kuuria ametnikud ja kardinalid.

Esmaspäeval viiakse paavsti surnukeha Püha Peetri kirikusse, kus laiem avalikkus saab temaga hüvasti jätta.