Ülemaailmne Venemaa rahvuslik kirikukogu eesotsas patriarh Aleksius II-ga tegi sellise ametliku avalduse esmakordselt. Lisaks pöördusid Jekaterinburgi kogunenud kirikukogu liikmed võimuesindajate poole palvega rehabiliteerida Nikolai II ja tema perekond, kirjutab tänane Vene ajalehe Kommersant.

Siiski, mõningate korrakaitsjate arvates, kelle seas on ka kuulus teisitimõtleja Moskva Helsingi grupi esimees Ljudmilla Aleksejeva, on tsaaripere rehabiliteerimine praeguse võimu ajal on võimatu, sest riik ei taha endale võtta vastutust „Venemaa ajaloo häbiväärsete lehekülgede eest, mille seas on ka Nikolai II hukkamine”.

Vene valitsuse esindaja kõrgemates kohtutes Mihhail Barštševski märkis, et tsaaripere rehabilitatsiooni nõudmised ei oma mitte mingit juriidilist alust. Ta täpsustas, et kuna Nikolai II ja ta pere mõrvati ilma kohtuotsuseta, siis saab rääkida vaid kriminaal-, mitte poliitkuriteost.

Barštševski lisas, et poliitilisest küljest on riik Nikolai II juba rehabiliteerinud sellega, et lubas tema põrmu matta 1998. aastal Peeter-Pauli kindlusesse. Lisaks kuulutas Vene õigeusu kirik tsaari ja ta perekonna 2000. aastal pühakuteks.

Kommersant märgib, et Vene keiserliku dünastia esindajad taotlevad juba ammu tsaaripere rehabiliteerimist. Kuid kõik suurvürstinna Marija Vladimirovna palved on varem mainitud põhjusel tagasi lükatud – puudub poliitilise kuriteo koosseis.

Muu hulgas selgus eile hommikul, et Jekaterinburgi lähistel Staraja Koptjakovskaja teelt 2007. aasta suvel leitud jäänused kuuluvad Nikolai II lastele tsareevitš Alekseile ja vürstinna Marijale. Sellisele järeldusele jõuti Vene peaprokuratuuri juurdluskomitees tehtud DNA ekspertiisi järel.

Siiani kadunud olnud põrmud andsid aastaid ainest erinevatele spekulatsioonidele imekombel bolševike mõrvatööst pääsenud Alekseist ja Marijast.