Richard Reidi nimele välja antud Briti passi kasutanud mees üritas laupäeval lennufirma American Airlines lennukis Atlandi ookeani kohal õhkida oma kingadesse paigutatud lõhkekehi.

Lennuki meeskond ja reisijad said mehest ühisel jõul jagu ja ta vahistati. Lennuk maandus Bostonis, kus arvatav suitsiiditerrorist esmaspäeval kohtu ette astus. Reedel oodatakse teda teist korda kohtusse.

Boston Globe kirjutas Massachusettsi osariigi ametnikule viidates, et Reidi jalanõude esialgsel uurimisel tuli kummastki päevavalgele 113-114 grammi lõhkeainet.

Sellise lõhkekeha meisterdamine on nii keerukas, et FBI tehnikute hinnangul pidi Reidil olema kaasosaline, kirjutas leht osariigiametnikule viidates.

FBI juurdluse peaeesmärgiks ongi välja selgitada, kas Reid tegutses üksi või abilistega. “Seda asja praegu uuritakse,” ütles FBI Washingtoni pressiesindaja Bill Carter teisipäeval.

Boston Globe kirjeldas, kuidas Reidi mõlema spordijalatsi tallad olid õõnsaks uuristatud ja kingadesse olid puuritud augud, kust süütenöör välja ulatus.

“Praegu arvatakse, et kui tal oleks olnud tulemasin, mitte tikk, oleks see asi plahvatanud,” ütles ametnik.

Stjuardessid märkasid Reidi lennu ajal tikku läitmas ja panid tähele, et ta tahab justkui oma kingi põlema panna.

Asjatundjate hinnangul oleks plahvatus tekitanud “märkimisväärseid purustusi”. Lennukis Boeing 767 oli 197 reisijat ja meeskonnaliiget.

Reid peab reedel ilmuma Bostoni kohtusse vahistamisistungile. Esialgu on talle esitatud süüditus lennukimeeskonna töö häirimises, kui oodata on täiendavaid süüdistusi.

Reidi passi ehtsuse suhtes valitsevad endiselt kahtlused.

Scotland Yardi sõnul paistab Reid olevat Briti alam, Prantsuse ametnikud on aga öelnud, et mees on Sri Lanka moslem nimega Tariq Raja, kes kasutas võltsitud Briti passi.