Carlisle'i sõnul on punkreid purustav pomm nimega Massive Ordnance Penetrator (MOP) GBU-57 A/B, millega hakati USA relvajõude varustama alles eelmisel aastal, üks osa USA arsenalist, mida võidakse kasutada riikide vastu nagu Iraan, millel on maa-aluseid tuumarajatisi, teatab Reuters.

„Massive Ordnance Penetrator on suurepärane relv. Me parandame seda pidevalt. Sellel on suurepärased omadused juba nüüd ja me teeme seda pidevalt paremaks. See on osa meie arsenalist ja see on potentsiaalne võimalus, kui me vajame seda seda sellise stsenaariumi puhul,“ ütles Carlisle.

Pentagon on alustanud sõjaliste võimaluste väljatöötamist, kui sanktsioonid ja diplomaatia ei peata Iraani tuumarelva omandamisel. Kaitseminister Leon Panetta ütles neljapäeval, et planeerimine on käinud juba pikka aega.

Panetta sõnul on USA kindlalt otsustanud takistada Iraani tuumarelva omandamisel ning USA-l oleks palju suurem mõju kui Iisraelil, kui otsustataks, et jõukasutamine on vajalik.

„Kui nad otsustaksid seda teha, ei ole küsimustki, et sellel oleks mõju, aga ma arvan, et samuti on selge, et kui USA seda teeks, oleks sellel neetult suurem mõju,“ ütles Panetta.

Carlisle rääkis ka, et konfliktis Süüria või Iraaniga mõjutaks USA sõjalisi operatsioone Pentagoni uus taktikaline mõtlemine, mida tuntakse nimetuse alla õhu-mere lahing.

Selle lähenemise eesmärk on kasutada ära USA vägede omavahelist võrgustatust ja integreeritust.

Carlisle'i sõnul keskendub taktika tegutsemisele mitmetes ruumides, õhust ja merelt kosmose ja küberruumini, võrgustades ja integreerides informatsiooni erinevatest allikatest, nagu satelliitidelt ja stealth-hävitajate sensoritelt ning mehitamata lennukitelt.

„Kõik need asjad on võimalikud ja nende peale mõeldakse, kui me seda operatsiooni planeerime,“ lisas Carlisle, märkides, et Süüria ja Iraan on välja arendanud märkimisväärse kaitse, mille eesmärk on potentsiaalsed ründajad kaugel hoida, mis on aga strateegia, mida õhu-mere lahing on mõeldud üle trumpama.

Carlisle'i sõnul võib küberruum mängida olulist rolli konfliktis Süüria või Iraaniga.