Eriolukordade ministeeriumi esindaja sõnul kihutas Krasnojarski kuberneri ametit pidanud 52-aastase Lebedi kopter elektriliinidesse ning kukkus alla mõni minut enne maandumispaika.

Õnnetuses sai surma veel vähemalt kuus inimest, kopteri pardal olnud 19 inimesest 12 said vigastada.

Lebed ei saanud kohapeal surma, ent rasked vigastused viisid mehelt elu peagi pärast haiglasse jõudmist.

President Vladimir Putin lähetas Jermakovskoje oblastis asuvasse õnnetuspaika eriolukordade ministri Sergei Šoigu, kes asub juhtima uurimisgruppi.

Esialgsetel andmetel oli õnnetuse põhjuseks halb ilm ning pea olematu nähtavus. Kopteris viibinud Krasnojarski administratsiooni ja kohaliku ajakirjanduse esindajad olid teel uue suusakeskuse avamisele.

Novotšerkasskist pärit kasakas Lebed tõusis Vene avalikkusse 1991. aastal, tuues oma üksused Moskvasse Vene presidenti Jeltsinit kaitsma, kui vanameelsed luure- ja sõjaväejuhid Nõukogude Liidu presidenti Mihhail Gorbatšovi kukutada üritasid.

Just Lebedi dessantvägede saabumine oli putši nurjamisel otsustavaks pöördeks.

1992. aastal juhtis ta Vene 14. armeed, mis lõpetas lühikese, ent verise kodusõja tollases Nõukogude Moldaavias.

1995. aastal läks Lebed erru ning valiti parlamenti. 1996. aastal konkureeris ta Jeltsiniga presidenditooli pärast, saavutades tugeva kolmanda koha. Teises voorus toetas ta Jeltsinit, kes seljatas kommunistide liidri Gennadi Zjuganovi, ning määrati Kremli julgeolekunõukogu juhiks.

Seal sai Lebedi suursaavutuseks 1996. aastal esimese Tšetšeenia sõja lõpetanud rahuleping, mille läbirääkimisi ta isiklikult juhatas.

Kui Jeltsin haiguste käes vaevlema ning võimu kaotama hakkas, läks Lebed temaga tülli ning südameoperatsiooni ootuses riigipea allkirjastas põikpäise kindrali vallandamise otsuse televisiooni otse-eetrisse antud saates.

Jeltsin toibus südamelõikusest edukalt ning Lebed oli sunnitud taanduma kohalikku poliitikasse. 1998. aastal valiti ta Vene suuruselt teise regiooni Krasnojarski kuberneriks. Kampaanias osales teiste seas Lebedi sõber, prantsuse näitleja Alain Delon.

Peagi läks erukindral aga tülli kohalike magnaatide, sealhulgas nikli- ja alumiiniumitöösturitega, kes ta pääsu kuberneritoolile olid toetanudd, ning tituleeris nad "maffiaks", kutsudes Moskvast uurijad mitmeid ettevõtteid kontrollima

Vene riigiduuma kaitsekomisjoni aseesimees Aleksei Arbatov märkis, et Lebedi hukk lööb ilmselt segi Krasnojarskis kujunenud poliitilise tasakaalu.

"Kired löövad lõkkele ja mängu astub suur raha," ennustas Arbatov raadiojaamas Ehho Moskvõ esinedes, nentides, et Krasnojarskis sõltub tohutute ressursside jagunemine ja liikumine just kubernerist.

Arbatov sõnas ka, et Lebedil oli Krasnojarskis palju vaenlasi ning ei saa välistada neist mõne kurja kätt kopteriõnnetuse korraldamises.

Poliitikuna oli Lebed Venemaal harvaesinev tüüp, kartmata hukka mõista oma isa ja vanaisa elu nõudnud kommunistlikku režiimi, kuid ka Jeltsini-aegaset korruptsiooni.

Kolme lapse isa Lebed peitis rämeda pealispinna all peent huumorimeelt ning hoolimata klassikalise ilu puudumisest hindasid teda kõrgelt miljonid vene naised, nendivad kommentaatorid.