Abielupaar on 18 aastat elanud salajast elu, jagades oma teadmisi kommunistlikust režiimist CIAga. Nad on üles kasvatanud oma kolm last ja elanud tavapärast elu, pidades väikest puhastusettevõtet.

„Mu sõbrad siin ütlevad mulle, et ma olen õnnega koos, kuna mul on kõik olemas,“ rääkis Ko Yon-suk ajalehele, „Mu lapsed läksid heasse kooli, ja neil läks seal väga hästi, ja mul on abikaasa, kes on kuldsete kätega. Ei ole midagi, mille pärast meil oleks vaja kadedust tunda.“

Tema abikaasa Ri Gang lisas naeruga: „me elame kui Ameerika unistuses (American Dream)“.

Pagemine

Ko Yong-suk on endise riigijuhi Kim Jong-ili naise ja praeguse juhi Kim Jong-uni ema Ko Yong-hui õde. Tänase diktaatoriga oli Yong-suk enda sõnul kunagi väga lähedane.

Nimelt hoolitses Yong-suk tänase riigijuhi eest aastatel, mil viimane Šveitsis haridust omandas. Kuid kui Yong-suki õde rinnavähki haigestus, otsustas ta Ameerika Ühendriikidelt asüüli paluda, mõistes, et režiim ei pruugi neid enam peagi vajada. Kim jong-un oli siis vaid 14.

Ja kuigi Yong-suk ega Ri Gang pole Kim Jong-uni pea 20 aastat näinud, on nad jätkuvalt CIA jaoks väärtuslik infoallikas. Näiteks võivad nad kinnitada, et Jong-un sündis mitte 1982. ega 1983. aastal, nagu arvatakse, vaid 1984. aastal. Yong-suk mäletab seda, kuna tema enda poeg on sama vana.

„Ma vahetasin neil mõlemal mähkmeid,“ sõnas ta muie näol.

Elu Šveitsis

1992. aastal kolis Yong-suk koos Kim Jong-uni venna Jong-choliga Šveitsi. Jong-un järgnes 1996. aastal.

„Me elasime tavalises majas ja käitusime nagu tavaline perekond,“ meenutas Yong-Suk. „Ma esitlesin end nende emana ja julgustasin neid sõpru koju kutsuma. Ma soovisin vaid, et neil oleks võimalikult tavaline elu. Nad sõid kooki ja mängisid legodega.“

Kim Jong-un nautis elu Šveitsis. Ta külastas Disneylandi ja käis Alpides suusatamas.

„Ta ei olnud küll pahatahtlik, kuid tal oli raske iseloom ja puudus tolerantsist,“ sõnas Yong-Suk. „Kui ta ema käskis tal mängimise lõpetada ja õppima asuda, ei hakanud ta viimasele küll vastu, kuid avaldas meelt muudel viisidel, näiteks korraldas näljastreigi.“

Naise sõnul anti Jong-unile juba kaheksa-aastasena märku, et temast saab ühel päeval Põhja-Korea riigipea. Sellest ajast saadik koheldi teda kui tulevast liidrit. „Tal oli võimatu kasvada üles normaalse inimesena, kui inimesed tema ümber teda sellisel moel kohtlesid,“ tõdes Yong-suk.

Soov naasta

Tema abikaasat Ri Gangi sümpatiseerib Põhja-Korea tänase päevani ja ta loodab peagi kodumaale naasta. Mõlemad on väga ettevaatlikud tänasest riigijuhist rääkides, nimetades teda „marssal Kim Jong-uniks“.

Yong-suk tunnistab, et tema ei soovi kodumaale naasta ega taha, et ka tema abikaasa seda teeks. „Aga kuidas ma tema põikpäist arvamust muudan?“ on naine nõutu. Ka nende lapsed ei soovi Põhja-Koreasse naasmisest midagi kuulda.