USA oli kiirete kohtuprotsesside vastu.

“Me tõesti palusime,” ütles Zebari Reutersile. “Me olime löödud, et ei suutnud seda saavutada.”

Iraagi liidrite hinnangul oleks kohtumõistmine Saddami ja selliste ametnike nagu Ali Hassan Majidi üle oluliselt mõjutanud neid, kes korraldavad rünnakuid USA juhitud koalitsiooni vastu, märkis Zebari.

Ali Hassan Majidil ehk “Keemia-Alil” oli juhtiv roll keemiarünnakutes kurdide vastu.

Rünnakute korraldajad küsivad, “mida nad saavad meile teha? Nad vahistavad meid ja panevad vangi ja toidavad neli korda päevas,” ütles Zebari intervjuus.

Kuigi protseduur kohtumõistmiseks Saddami üle on paika pandud, ei alga protsess lähiajal, sõnas mullu 1. septembril välisministriks nimetatud Zebari, kes säilitas ametikoha ka uues ajutises valitsuses.

USA sõdurid leidsid ja vahistasid Saddami mullu detsembris, kui ta varjas end kodulinna Tikriti lähedal. Saddam on ameeriklaste käes sõjavangina.

Washington on valmis andma Saddami ja teised kõrged ametnikud iraaklaste kätte kohtumõistmiseks, kui suveräänne valitsus moodustab eritribunali, mis suudab läbi viia õiglase kohtumõistmise.

“Selles ei ole mingit muutust. See juhtub, ükskord. Ma isiklikult arvan, et see ei saa olema niipea,” sõnas Zebari, kes on visiidil New Yorgis, et nõustada ÜRO Julgeolekunõukogu liikmeid uue Iraagi-resolutsiooni vastuvõtmisel.