Opositsiooni väitel saabus päeval Kiievisse lennuk Vene eriväelastega pardal, kes hakkavat nende andmetel riietatuna miilitsa eriüksuse Berkut vormi peagi meeleavaldajaid Iseseisvuse väljakult jõuga laiali ajama, edastab TV5.

Venemaa saatkond Kiievis aga teatas, et opositsiooni väited ei vasta tõele.

Hilisõhtul hõivasid meeleavaldajad justiitsministeeriumi hoone Kiievis.


Valitsushoonete hõivamistest on teateid kõikjalt Ukrainast, enim lääneosast.

Pühapäeva õhtul joosti aga tormi ka riigi idaosas asuva Zaporižja oblasti valitsushoonele. Korrakaitsjad lõid pealetungi esialgu pisargaasiga tagasi.

Samuti valdavalt Janukovõtši-meelses Dnipropetrovskis tekkis terav konflikt valitsusmeelsete ja opositsioonimeelsete vahel. Käiku lasti suitsugranaadid.

Riigi kirdeosas asuva Sumõ oblasti valitsushoone suudeti protestijate poolt hõivata täna pärastlõunal. Mitu inimest sai vigastada lahingutes miilitsaga.

Odessa oblasti valitsushoone ette on kogunenud sadu opositsioonimeelseid meeleavaldajaid, kes plaanivat õhtul maja samuti tormijooksuga vallutada.

Eile hõivati ajutiselt ka Kiievis asuv energeetika- ja söeministeerium.


Öö möödus Kiievi tänavatel taas rahutult, valitsusvastased meeleavaldajad ründasid miilitsat süütepudelitega, julgeolekujõud vastasid aga kummikuulide ja heligranaatidega, edastab kohalik uudisteportaal Ukraina Pravda.

Nagu eilegi, teatati enim kokkupõrgetest rahutuste epitsentrist Hruševski tänaval, kus sai meedikute teatel öö jooksul mitu inimest ka vigastada.

Kunagise Nõukogude Liidu rajaja Vladimir Lenini muusemi aknad peksti segi minutitega. Miilitsa tugipunkti visati ka hulgaliselt kive ja süütepudeleid.

Ukraina Majale joosti tormi südaöö paiku. Kuigi algul üritas eriüksus Berkut ennast pisargaasiga kaitsta, saadi peagi aru, et rahvamassiga võidelda on mõttetu ja siseministeeriumi loal lahkuti muuseumihoonest kõrvalukse kaudu.

Siseministeeriumi andmetel oli õhtupoolikul hoones ligi 200 eriüksuslast.

Ministeerium andmetel oli protestijate soov võtta eriüksus pantvangi.

Opositsioonijuhi Vitali Klõtško sõnul hõivati maja verevalamiseta.

Pühapäeva keskpäeval oli Kiievi südalinnas olukord üsna rahulik.

Tuhanded inimesed tulid taas Iseseisvuse väljakule, aga igapühapäevase meeleavalduse asemel toimus täna 25-aastase protestija Mihhail Žiznevski mälestusteenistus. Meest tulistas sel nädalal surmavalt väidetavalt miilits.

Ukraina kaitseminister Pavel Lebedev ütles avalduses, et relvajõud ei kavatse sekkuda opositsiooni . ja valitsuse vahelisse vastasseisu. Ta nimetas mõnede poliitikute avaldusi, et vastasseis tuleks lahendada sõjaväelise sekkumisega "provokatsiooniks" ja ütles, et sõjavägi sellistele avaldustele kindlasti ei allu.

Opositsiooniliider Arseni Jatsenjuk, kellele president Viktor Janukovõtš pakkus eile peaminstri ametikohta ütles täna ajakirjanikele, et opositsioon ei ole veel presidendi pakkumist vastu võtnud ega ka tagasi lükanud, edastab TV5.

„Me ei tunne rõõmu ettepaneku üle asuda jagama vastutust praeguste juhtidega, kes on Ukraina pankroti äärele viinud,“ ütles Jatsenjuk.

„Meie peamised tingimused vastutuse võtmiseks on Euroopa Liiduga leppe allkirjastamine, kinnipeetute (ka Julia Tõmšenko) vabastamine, amnestia kõigile poliitvangidele, põhiseaduse muutmine ja naasmine 2004. aasta põhiseaduse juurde (millega läheks Ukraina üle ka parlamentaarsele-presidentaalsele süsteemile) ning diktatuuriseaduste tühistamine.“

Euromaidanil on erinevatel andmetel sel nädalal hukkunud kuus inimest.