Raada avaistungile kogunes 450st deputaadist 446, kes hakkavad peaminister Julia Tõmosenko, teiste valitsusliikmete ja jõustruktuuride esindajate juuresolekul arutama hiljutist Gruusia-Venemaa sõjalist konflikti ning Lõuna-Osseetia ja Abhaasia sõltumatuse tunnustamist Venemaa poolt, teatab Ukrainskaja Pravda.

Ukraina president Viktor Juštšenko, kes tunnustas selles konfliktis Gruusiat teatas, et ootab parlamendilt konsolideeritud seisukohta.

Samal ajal on aga riigi kommunistid esitanud raadale juba seaduseelnõu Lõuna-Osseetia ja Abhaasia tunnustamise kohta Kiievi poolt. Varem on sama initsiatiiviga esinenud ka Regioonide Partei esimees Viktor Janukovitš.

Ukraina infoagentuuri UNIAN teatel president Juštšenko täna parlamendis esineda ei kavatse. Tema pressisekretäri sõnul kavatseb riigipea Ülemraadas üles astuda alles pärast seda „kui seal on alanud normaalne töörežiim“.

Juuni algul kaotas riiki valitsev Julia Tõmošenko Bloki (BJuT) ja Meie Ukraina — Rahva Omakaitse (NUNS) koalitsioon kahe saadiku lahkumise tõttu raadas siiani niigi napi enamuse. „Oranžidel“ on alles 225 kohta 450st.

Seoses sellega nõuavad opositsioonis olevad Ukraina kommunistid ja „regionaalid“ uue koalitsiooni moodustamist või raada laiali saatmist. Praeguse koalitsiooni elujõulisuse üle otsustab lähiajal Ukraina konstitutsioonikohus.