Samba Panza palve endisele koloniaalisandale tuli kolm päeva pärast Prantsusmaa otsust suurendada oma kontingenti 2000 meheni ning päev enne konflikti arutamist ÜRO julgeolekunõukogus, vahendab AFP.

„Ajutine president ütles meile, et nad peaksid jääma kuni valimisteni, seega jääma kuni 2015. aasta alguseni,“ ütles Prantsusmaa parlamendi liige Elizabeth Guigou Banguis.

Kui Prantsusmaa detsembris operatsiooni Sangaris alustas, et massilist usulistel põhjustel tapmist vältida, nägi president François Hollande ette lühiajalist vägede sisseviimist.

Kaitseminister Jean-Yves Le Drian tunnistas aga laupäeval etnilise puhastuse endiselt täispööretel käimas olles, et Prantsusmaa operatsioon võib kesta kauem kui plaanitud.

Prantsusmaa parlament hääletab 25. veebruaril, kas Kesk-Aafrika Vabariiki viidud 2000 sõjaväelast võivad jääda pikemaks ajaks kui on nende esialgne mandaat, mis lõpeb aprillis.

Prantsusmaa parempoolne opositsioon on nõudnud selgitust operatsiooni eesmärkide kohta, kuid vägede kiiret väljatoomist pole siiski nõudnud.

„Prantsusmaa ei suuda kõigega üksi tegelda,“ ütles Hollande'i liitlane Guigou, kes juhib parlamendi väliskomiteed, pärast kohtumist Samba Panzaga.

Euroopa Liit on lubanud umbes 900 sõdurit ja Aafrika Liit on juba kohale saatnud ligi 6000 sõdurit, kuid Aafrika-poolne rahuvahendaja, Kongo Vabariigi president Denis Sassou-Nguesso on öelnud, et sõdureid on vaja rohkem.

„Et saavutada üleriiklik jalajälg, vajame me vähemalt kümnetuhandelist rahvusvahelist kontingenti,“ ütles Sassou-Nguesso Prantsusmaa ajalehele Le Figaro.