Kaljulaidilt küsiti kommentaari seoses Prantsusmaa presidendi Emmanuel Macroni väitega, et NATO on ajusurmas. "NATO on selgelt toimiv," ütles Kaljulaid. "Vaatame tõele näkku – tal on 100% edukas minevik. Ühtki NATO liitlast ei ole kunagi rünnatud. Nii et me usaldame NATO-t, jah."

Tõendina selle kohta, et NATO on endiselt oluline, viitas Kaljulaid kasvanud kohalolekule idas vastuseks Krimmi annekteerimisele Venemaa poolt 2014. aastal ja separatistidele toetamisele Ida-Ukrainas.

Macron rääkis sel kuul ka sellest, et Euroopa Liit peab ümber hindama oma suhted Venemaaga.

Kaljulaid rõhutas, et Eesti jaoks on sellel mõtlemisel selged piirid. "Kui olla kindel oma dialoogis ja jätkata selle välja toomist, et rahvusvahelist õigust tuleb austada, riikide territoriaalset terviklikkust tuleb austada, ja see dialoog on selleks, et püüda leevendada ebasoodsaid arenguid, siis on dialoog täiesti hea," ütles Kaljulaid. "Kui teil on dialoog, milles ignoreeritakse fakte kohapeal, siis on meil loomulikult probleem. Ja siis me oleksime selle vastu."

Artikkel ilmus Reutersis eile. Võib oletada, et Kaljulaidilt küsiti kommentaari enne seda, mil Mart Helme Soome meediale antud intervjuu laiemat kõlapinda leidis. Sellest Reutersi artiklis juttu pole.

Siseminister Mart Helme ütles intervjuus Iltalehtile, et Eesti valmistab koos Läti ja Leeduga ette tagavaraplaani, kuna NATO-le ei saa enam alati lootma jääda. Ta viitas, et NATO on suisa kriisis.

Helme sõnutsi on Soome Eesti plaan B julgeoleku puhul. "Soome on alati olemas," teatas Helme. Ta lisas, et Venemaa on Eestile alati ohuks olnud, samas on ka Soomele oluline Eesti iseseisvana hoida, et ei tekiks taas Vene impeerium. Just NATO kriisiga seoses rääkiski Helme intervjuus plaanist B.

Iltalehti tõi välja, et varem pole ükski Eesti poliitik avalikult öelnud, et valitsus valmistub alternatiivseks plaaniks.

Eile õhtul kinnitasid nii Jüri Ratas kui Jüri Luik, et mingit plaani B pole.