Armee suurus on muutunud kampaania vaidlusteemaks. George W. Bush usub, et sõjaväge ei ole vaja suurendada, vaid moderniseerida ja efektiivsemaks muuta, teatab Fox News.

Bush ja tema soositud neokonservatiivid Pentagoni juhtkonnas soovivad rohkem rõhku panna moodsate relvasüsteemide arendamisele ning suurema hulga eriüksuste koolitamisele. Praegune administratsioon soovib vähendada külma sõja aegseid suuri ja kohmakaid väeliike, nagu kahurvägi või tankivägi.

Samuti soovib Bush vähendada suuri väehulki statsionaarsetes baasides Euroopas või Aasias, pidades neid ebaefektiivseks ja kalliks. Bushi meeskond peab õigeks, et rikkad Euroopa riigid peavad oma sõjalise kaitse enda kandma võtma.

John Kerry ja paljude sõjandusekspertide sõnul ei ole aga sõjavägi võimeline täitma kõiki talle pandud ülesandeid ja vajab veel vähemalt kahte diviisi. See tähendaks armee suurendamist 40 000 kuni 50 000 mehe võrra, mis oleks umbes kümneprotsendiline kasv praeguse 480 000 sõjaväelasega võrreldes.

Selline uute üksuste formeerimine läheks arvutuste kohaselt maksma kolm kuni neli miljardit dollarit, mille Kerry võtaks raketitõrje süsteemi külmutamise arvelt.

Kerry on kritiseerinud raketitõrjesüsteemi kui ebausaldusväärset ja kallist ning nimetanud seda valeks prioriteediks.

Paljud eksperdid ja ka kongress on seisukohal, et praegu valitseb tõsine ebakõla selle vahel, kuhu raha kulutatakse ja missugused väeliigid kannavad võitluse põhiraskust.