Kerry ütles senati välissuhete komiteele alguses, et eelistaks mitte välistada maavägede kasutamist Süürias, et jätta president Barack Obamale alles võimalused, kui Süüria kokku variseks või kui oleks oht, et äärmuslased saavad keemiarelvad oma valdusse, vahendab Reuters.

„Ma ei taha eemaldada laualt võimalust, mis võib või võib ka mitte olla Ühendriikide presidendil kasutada meie riigi kindlustamiseks,“ ütles Kerry komiteele.

Kui aga komitee esivabariiklane, Tennessee senaator Bob Corker ütles Kerryle, et ei pea seda väga asjakohaseks vastuseks Süüria pinnale astumise osas, taganes Kerry kiiresti ja korduvalt.

Kerry ütles, et mõtleb lihtsalt valju häälega ning kirjeldab hüpoteetilist olukorda, kuid ei soovi jätta ust avatuks maavägede Süüriasse saatmiseks.

„Sulgeme nüüd selle ukse,“ ütles Kerry. „Vastus on, ükskõik milline keeld seda siis kongressile või Ameerika rahvale ka ei selgitaks, kodusõjaga seoses ei astu Ameerika saapad Süüria pinnale.“

„Ma ei usu, et keegi meist siin sooviks toetada võimalust viia sõdurisaapad Süüria pinnale,“ ütles Corker.

USA administratsiooni esitatud resolutsioonieelnõu annaks Obamale volituse kasutada vajalikku sõjalist jõudu igasuguste massihävitusrelvade, sealhulgas keemiarelvade, kasutamise või leviku ärahoidmiseks või kasutamata jätma hirmutamiseks.

Obama kabineti üks juhtivaid pistrikke Süüria küsimustes - Kerry kinnitas seadusandjatele, et oleks lihtne sõnastada resolutsioon sõjalise jõu kasutamise kohta, et kinnitada kongressile ja avalikkusele, et Süürias ei ole uks maavägede kasutamisele avatud.

Samas kutsus Kerry senaatoreid üles mitte piirama USA volitusi Süüria ründamiseks ühe konkreetse hetkega, sest relvajõududel peaks olema ka edaspidi rünnakuvõimalusi, kui Süüria valitsus peaks taas keemiarelvi kasutama.

Senaatorid Robert Menendez ja Corker, kes on välissuhete komitee demokraatide ja vabariiklaste juhid, teatasid teisipäeva õhtul, et on jõudnud kokkuleppele resolutsiooniprojekti osas, mis annaks volituse jõu kasutamiseks. Kokkulepe sillutab teed komitee kolmapäevaseks hääletuseks.

Resolutsioon seab muu hulgas 60-päevase ajalise piirangu igasuguseks tegutsemiseks ning keelab USA relvajõudude kasutamise Süüria pinnal lahinguoperatsioonides.

Kaks esindajatekoja liiget, demokraadid Gerald Connolly ja Chris van Hollen, esitasid oma projekti, milles keelatakse samuti maavägede kasutamine ja piiratakse tegutsemise aeg samuti 60 päevaga.

Nii Kerry kui samuti komitee ees esinenud kaitseminister Chuck Hagel ütlesid, et igasugune sõjaline operatsioon oleks piiratud ning mõeldud spetsiaalselt president Bashar al-Assadi keemiarelvavõimekuse vähendamiseks.

Hagel lisas, et Süüria karistamata jätmine keemiarelva kasutamise eest kahjustaks USA rahvuslikke julgeolekuhuve ja Ameerika usutavust.

„Tegutsemisest keeldumine õõnestaks Ameerika teiste endale võetud julgeolekualaste kohustuste usutavust, sealhulgas presidendi võetud kohustust takistada Iraanil tuumarelva omandamist,“ ütles Hagel. „Ühendriikide sõna peab midagi tähendama.“

Kolmapäeval annavad Kerry, Hagel ja staabiülemate komitee esimees kindral Martin Dempsey aru esindajatekoja väliskomitee ees.