“Mõned ütlevad, et aids on pärit ahvidelt, ma kahtlen selles, kuna me oleme elanud koos ahvidega igiammustest aegadest, teised ütlevad, et see on jumala nuhtlus, kuid ma ütlen, et see ei saa olla,” ütles Maathai Nairobis pressikonverentsil päev pärast seda, kui Nobeli komitee tunnustas tema tööd inimõiguste edendamises ja metsade kaitsmises kogu Aafrikas.

“Meie, mustanahalised inimesed sureme sellesse rohkem kui keegi teine siin planeedil,” märkis Maathai. “Tõsi on see, et on inimesi, kes loovad aineid teiste inimeste hävitamiseks. Kui selliseid inimesi poleks, siis poleks meil olnud vaja Iraaki tungida.”

“Me tungisime Iraaki, kuna me uskusime, et Saddam Hussein on valmistanud või oli valmistamas aineid biosõjaks,” ütles Maathai, kes on ka Keenia keskkonna- ja loodusressursside abiminister.

“Tegelikult on selle (HI-viiruse) loonud teadlane biosõjaks,” lisas ta. “Miks on aidsi ümber nii palju salastatust? Kui te küsite, kust see viirus on pärit, siis tekitab see palju tõrksust. See muudab mind kahtlustavaks,” ütles Maathai.

Maailma hinnanguliselt 38 miljonist HIV-positiivsest elab 25 miljonit Aafrikas. Enamus nakatunud aafriklastest on naised, kinnitab ÜRO aidsiagentuur UNAIDS.

USA õnnitles reedel Maathaid Nobeli rahupreemia võitmise puhul, kuid ei nõustunud tema väidetega aidsi päritolust.

“Ta ütles, et HIV/aids leiutati biorelvana mõnes Lääne laboris,” ütles üks kõrge USA välisministeeriumi ametnik. “Me ei ole sellega nõus.” Ametnik viitas augustis Keenia päevalehes Standard avaldatud Maathai väidetele, et aidsiviiruse töötasid välja teadlased inimeste massiliseks hävitamiseks.

“Me teame, et arenenud riigid kasutavad biorelvi, jättes tavarelvad primitiivsetele rahvastele,” tsiteeris Standard Maathaid ühel esinemisel Nyeri linnas 30. augustil. “Neil on selleks ressursid.”

“Aids ei ole jumala nuhtlus aafriklastele või mustanahalistele inimestele,” tsiteeris ajaleht Maathaid. “See on nende kontrollimise vahend, mille on loonud mõned kurjad teadlased, kuid me ei tea, kes täpselt seda tegi.”

“Miks ülejäänud maailm lihtsalt pealt vaatab, ei tee midagi ajal, mil aafriklased surevad? Ülejäänud maailm on meid maha jätnud,” ütles Maathai Standardi laupäevases numbris.

Maathai (64) asutas 1977. aastal Aafrika suurima puude istutamise projekti Rohelise Vööndi Liikumine, mille eesmärk on edendada bioloogilist mitmekesisust, luua uusi töökohti ning anda naistele ühiskonnas tugevam identiteet.