Iraagi apellatsionikohus jättis jõusse surmanuhtluse poomise läbi Ali Hassan al Majidile ning veel kahele Saddami ajal kõrgel positsioonil olnud julgeolekuametnikule, teatab Sky News.

Majid mõisteti juunis süüdi tema osa eest kurdidest külaelanike surnuks gaasitamisel 1998. aastal.

2003. aastal teatasid briti väed, et Keemia-Ali sai Iraagi invasiooni käigus surma. Hiljem püüdsid mehe aga kinni USA väed ning ta anti kohtu alla.

Surmanuhtlus jäeti jõusse ka endisele kaitseministrile Sultan Hashim Ahmad al Taile ning Hussein Rashid Mohammedile.

„Üheksa apellatsioonikohtunikku jätsid jõusse Ali Hassan al Majidile määratud surmaotsuse ning kohtu seadusele vastavalt tuleb karistus täide viia 30 päeva jooksul,“ ütles prokurör Munkith al Fatlawi.

Majid mõisteti süüdi selles, et ta juhtis 1998. aastal toimunud Anfali kampaaniat kurdide vastu, mille käigus tapeti üle 100 000 inimese.

Kunagine Iraagi üks võimsamaid ja kardetumaid mehi käskis kasutada sinepi- ja närvigaasi kurdide vastu, keda süüdistati koostöös iraanlastega 1980-1988 kestnud Iraani-Iraagi sõja ajal.

Kui kohtuistung 2006. aastal algas, oli süüaluste seas ka Saddam Hussein. Kuid ta poodi neli kuud hiljem tema osa eest enam kui 140 šiiidi moslemi tapmises Dujaili linnas.

Ka Keemia-Ali üle alustati hiljuti veel üht kohtuprotsessi, milles teda süüdistatakse šiiitide mässu mahasurumises Lõuna-Iraagis pärast 1991. aasta lahesõda.

Prokurörid on öelnud, et ta võidakse hukata, enne kui see kohus lõpule jõuab.

value="http://www.youtube.com/v/BvXh03nJsCU">value="transparent">src="http://www.youtube.com/v/BvXh03nJsCU"
type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" width="375"
height="309">