Põhja-Korea uudistekanal KCNA vahendas, et katsetati edukalt vesinikpommi, mis põhjustas regioonis kuni 6,3 magnituudilised maavärina, hinnanguliselt oli pommil 100 kilotonniline hävitusjõud, mis on kümme korda enam, kui Nagasakile heidetud aatompomm teise maailmasõja lõpus.

Pühapäeva hommikul lõhatud pomm on senistest katsetustest kõige tugevam. Jaapan kinnitas lõhkamise juba enne kui Põhja-Korea seda teha jõudis, Lõuna-Korea kanalitest kasutati terminit tehislik maavärin, mille tuumapommi lõhkamine põhjustas.

Veel vahendas KCNA, et katsetamine viidi läbi, et testida pommi täpsust, test märgib tuumaarsenali valmidust. Teates selgus veel, et radioaktiivseid lekkeid katsetusel ei tekkinud, loodusele ei omanud katsetamine mõju.

Riiklik telekanal avalikustas pilte Kim Jong-unist raketikatsetusele eelnenud nõupidamisel ning testi autoriseerimisel.

Ülekandes kõneles Põhja-Korea tuntud telereporter Ri Chun-hee, keda on aastakümnete pikkuse karjääri vältel kasutatud tähtsate sündmuste edastamiseks. Tema mõneminutilisele teatele järgnesid kaadrid lahingutest, rakettidest ning Pyongyangi tänavatest, mida saatis sõjakas muusika.

Hiina sotsiaalmeedia kihab teadetest, mis kirjeldavad, et Põhja-Korea on riigile suurem oht kui USA.

Üle maailma oodatakse senini maruliselt vastanud Donald Trumpi reaktsiooni, kes mõned tunnid tagasi säutsus orkaan Harvey järgsest üleujutustest.

Ri Chun-hee
Kim Jong-un testimise eel nõupidamisel
KCNA ülekanne
KCNA ülekanne