Päevaleht Aftonbladet annab hävitava hinnangu välisminister Laila Freivaldsi otsusele minna õnnetuseõhtul teatrisse, selle asemel, et asuda hädaabi organiseerima, teatab BBC.

Tuhanded rootslased ja teised skandinaavlased viibisid tsunamide piirkonnas ja sajad on hukkunud või ikka veel kadunud. Praeguseks on katastroofipiirkonnas vähemalt 500 rootslast teadmata kadunud.

Meedia andmetel ei läinud välisminister peale katastroofist kuulmist veel 31 tundi tööle.

Kokku viibis katastroofipiirkonnas 15 000 Rootsi kodanikku ning meedia ei anna valitsusele armu aeglase ja kohmaka reaktsiooni eest oma kodanikele abi osutamisel ja nende koju toimetamisel.

Ministrid külvati üle vihaste kirjadega, kus valitsust süüdistatakse otsustus- ja tegevusvõimetuses.

Ka reisifirmad on valitsuse kohmakust kritiseerinud. Reisifirmad, eraisikud ja Rootsi saatkond Bangkokis hakkasid inimeste kojutoomist organiseerima tükk aega varem, kui valitsus üldse midagi ette võttis.

Peaminister Göran Persson on tunnistanud, et valitsuse reaktsioon on olnud liiga aeglane, ja kriitika omaks võtnud. Murest murtud sugulaste jaoks on see aga liiga vähe ning “suutmatuse tõttu tegutseda” on hakanud kõlama üleskutsed valitsuse tagasi astumiseks.

Kriitikute sõnul tõi juhtum esile Rootsi riigi võimetuse tulla toime kriisiga, valitsusel polnud tegevusplaane ja ei oldud valmis võtma poliitilist vastutust.