Rajoy nõudis eelmisel nädalal Puigdemontilt kohaliku aja järgi täna kella kümneks vastust küsimusele, kas Kataloonia on iseseisvaks kuulutatud või mitte, vahendab Associated Press.

Oma kirjas ei vasta Puigdemont küsimusele „ei“ ega „jah“. Ta kutsus aga üles kahekuulisele dialoogile ja nõudis, et Hispaania võimud peataksid Kataloonias kõik repressioonid.

Puigdemont pakub kiiret kohtumist Rajoyga ning et rahvusvahelised, Hispaania ja katalaani institutsioonid ja isikud saaksid võimaluse uurida läbirääkimiste teed. Puigdemonti sõnul on tema valitsuse prioriteet otsida kogu intensiivsusega dialoogi teed.

Oma kirjas väljendab Puigdemont üllatust Rajoy kirja üle, sest sellele eelnes tema siiras dialoogipakkumine, mis ei olnud mõeldud nõrkuse näitamiseks, vaid ausa ettepanekuna lahenduse leidmiseks suhetes Hispaania riigi ja Kataloonia vahel.

Puigdemont teatab oma kirjas, et ei tee kindlasti rõõmu mõnedele iseseisvuslastele, kes nõuavad kiiret vabariigi väljakuulutamist, vaid avab kahekuulise perioodi, mille jooksul on peamine eesmärk Hispaania valitsuse dialoogi kaasamine.

Rajoy ultimaatumis on öeldud, et Puigdemont peab vastama lihtsa "jahi" või "eiga" ning igasugust ebamäärast vastust tõlgendatakse nii, et iseseisvus on välja kuulutatud.

Iseseisvuse väljakuulutamine käivitaks Hispaania 1978. aasta põhiseaduse paragrahvi 155, mille järgi võib Hispaania keskvalitsus kehtestada autonoomsete regioonide otsevalitsemise, kui need rikuvad seadust.