Forcadelli sõnutsi on katalaanid pühendunud „seadusandliku võimu suveräänsuse kaitsmisele“ ega kavatse nõustuda peaminister Mariano Rajoy tüüritavast keskvalitsusest tulevate korraldustega, mis on tema meelest „löök demokraatiale“, vahendab uudisteagentuur AP.

„Valitsusjuht Rajoy tahab, et Kataloona parlament lõpetaks olemast demokraatlik parlament, ja me ei luba sellel juhtuda,“ ütles Forcadell täna õhtupoolikul kohaliku telekanali vahendusel.

Massive non violent demonstration against the suspension of #democracy in #Catalonia#HelpCatalonia pic.twitter.com/OUmYeKwNW0
— marc darder (@darder_marc) October 21, 2017

„Just sellepärast tahame oma riigi kodanikele saata sõnumi tugevusest ja lootusest,“ lisas ta. „Me andsime täna vande kaista Kataloonia parlamendi suveräänsust pärast kõige tõsisemat rünnakut siinsetele institutsioonidele pärast nende taastamist 1980. aastatel.“

Täna õhtul kogunes Kataloonia linnade tänavatele suveräänsusele toetust avaldama sadu tuhandeid inimesi. Juba ainuüksi Barcelonas tuli välja pea pool miljonit inimest.

Today #Catalonia asked for freedom again, but mostly for our #politicalprisoners #Jordis #europe #HelpCatalonia #democracyisdead in #Spain ! pic.twitter.com/orohLYdM8q
— Helen (@Fuiur17) October 21, 2017

Kataloonia president Carles Puigdemont ütles täna õhtul sündmusi kommenteerides, et Hispaania otsus on rängim rünnak piirkonna pihta pärast kindral Francisco Franco diktatuuri.

Ta kutsus kokku parlamendi erakorralise istungi, et arutada, kuidas Madridile vastata.

Hispaania peaminister Mariano Rajoy teatas täna erakorralise kabinetiistungi järel, et valitsus toetab põhiseaduse 155. artikli käivitamist ehk piirkonnalt autonoomia võtmist. Ta kutsus kataloonlasi üles rahule ja mõistvale suhtumisele, öeldes, et valitsusel ei jäänud teist võimalust ning seesugune otsus aitab tagada majanduslikku stabiilsust ja hoida alal töökohti.

Kataloonia president Puigdemont hoiatas juba varem, et kui käivitatakse paragrahv 155, võib kohalik parlament hääletada ametliku iseseisvuse väljakuulutamise poolt.