Iraanist kohtumiselt sealse ülima juhi ajatolla Ali Khamenei ja presidendi Mahmud Ahmadinejadiga kohtumisel järel saabus Chávez naaberriiki Türkmenistani, teatab RIA Novosti.

Tänasel kohtumisel president Gurbangulõ Berdõmuhammedoviga tegi Venezuela riigipea talle ettepaneku liituda loodava „gaasi OPECiga".   

Chávezi sõnul hakkavad sellese gaasitootjate ühendusse kuuluma Venemaa, Iraan ja Venezuela. Infoagentuuri Reutersi teatel oli Chávez oma Türkmenistani kolleegi otsesõnu palunud sellega liituda.  

Siiani on nn gaasi OPECiks kutsutud gaasi eksportööride foorumit, kuhu kuuluvad lisaks ülalmainitutele ka Alžeeria, Boliivia, Brunei, Egiptus, Indoneesia, Katar, Liibüa, Malaisia, Nigeeria, AÜE, Omaan, Trinidad ja Tobago ning Ekvatoriaal-Guinea.

Türkmenistan on Kesk-Aasia suurim gaasi tootja ja eksportija. Berdõmuhammedovi sõnul on tema riik pärast Venemaad, Iraani ja Katari gaasivarude poolest maailmas neljandal kohal.

Lõviosa Türkmenistani gaasist läheb Venemaale, kes siis müüb selle kallimalt Euroopasse edasi. Ašgabat on juba korduvalt teatanud oma kavatsusest muuta gaasitransiidi suundi.

Ka Venemaa president Dmitri Medvedev kavatseb 13. septembril Ašgabati lennata ja arutada seal sama teemat - gaasitarneid.