Kasparovi sõnul on vahistatud vähemalt 20 isikut ning kaks inimest on Kaliningradis jõhkralt läbi pekstud, teatab The Telegraph.

Kasparov vahetas aasta eest malemängu poliitika vastu ning on sellest ajast peale muutunud Kremli võimueliidi jaoks kõige vihatumaks opositsionääriks.

Kasparovi juhitud opositsiooniliikumine plaanis neli päeva enne Peterburis toimuvat G-8 kohtumist pidada “alternatiivse G-8 tippkohtumise”. Hoolimata Putini eriesindaja Igor Šuvalevi hoiatusest, et Venemaa peab riiklikul tasandil delegaatide osalemist Kasparovi üritusel “ebasõbralikuks žestiks”, osaleb USA poolt kaks kõrget välisministeeriumi ametnikku ning Suurbritannia saadab oma suursaadiku Moskvas, Anthony Brentoni.

43-aastane Kasparov avaldas lootust, et kahepäevane konverents on G-8 jaoks“ Vene reaalsuse peegel”. Üritusel kavatsetakse maailmale näidata, et Putin on autokraat, kes kavatseb riigis kommunismi kokkuvarisemise järel tekkinud vabaduse likvideerida.

Ürituse üks eesmärk on veenda killustunud Putini-vastast opositsiooni ühinema. “See koosolek esindab vasakpoolse ja parempoolse opositsiooni kokku saamist. Kui see õnnestub, ei saa meid enam kõrvale lükata marginaalidena või Lääne käpiknukkudena. Sellepärast Kreml nii väga kardabki. Meie ühinemine on nende suurim hirm,” selgitas Kasparov.

Isegi kui Kasparovil see õnnestub, pole kuigi suurt lootust, et tavalised venelased üritusest midagi kuulevad. Vene meedia, eriti televisioon on viimastel aastatel aina jõulisemalt riigi kontrolli alla surutud.

Opositsiooni elu teeb veelgi raskemaks see, et Putin on Venemaal väga populaarne, ligi 70 protsenti venelasi on presidendiga rahul. Osaliselt on see tingitud pea olematust kriitikast, osaliselt aga kõrgest naftahinnast tingitud heast majanduslikust olukorrast Venemaal.