Venemaa Ühinenud Rahvarinde juht Garri Kasparov ütles intervjuus agentuurile AFP, et ei kavatse tunnustada president Vladimir Putini järglase Dmitri Medvedjevi „seaduslikku” valimist uueks riigipeaks.

Kasparov on nördinud, et Vene press ignoreerib opositsiooni plaane — kaht plaanitavat nn Rahulolematute marssi Moskvas ja Peterburis — nin pühendab eetriaega vaid Medvedjevi ringsõitudele mööda Venemaad.

Liikumise Teine Venemaa aktivistid kavatsevad tulla tänavatele loosungi „Ei isevalitsemisele ja troonipärimisele!” all, tutvustas endine maletšempioni opositsiooni presidendivalimiste vastukampaaniat.

„Võim kardab igas vormis protesti, kui nõrk see ka ei oleks,” lisas Kasparov, kes veeti sarnase marsi järel 2007. aasta lõpus viis päeva vangikongis. „Tugev võim aga ei karda poliitilisi diskussioone. Tugev võim ei karda mingit Kasparovit. Tugev võim ei too meeleavalduse laiali ajamiseks tervest riigist OMON-i üksusi kohale.”

Kasparov süüdistab võime selles, et need tegid kõik võimaliku, et temast ei saaks presidendikandidaati. Ta kurdab, et ühiskond on väga inertne ja annab „trikimees” Putinile võimalus hoobelda kuntslikku populaarsusega, mis põhineb intensiivsel telepropagandal.

Rahvarinde juht kinnitas intervjuus, et ei usu müüti „liberaal” Medvedjevi ja tema Lääne orientatsioonist ning pelgab kriisi puhul jõhkraid repressioone.

Märtsi lõpus loodab Kasparov koguda kokku dissidentliku Rahvusassamblee koos kommunistide ja liberaaldemokraatidega. „Me kavatseme dubleerida parlamendi tööd, mis on muutunud „registreerimiste kojaks” ja peame näitama rahvale, et (riigi)süsteemi on võimalik üles ehitada nullist,” selgitas Kasparov.