Monument on valmistatud pronksist, graniidist ja marmorist ning Nazarbajevi kuju on paigutatud kotka taustale, mille tiivad sümboliseerivad Almatõd ja Astanad. Monumendi avamistseremoonial osales umbes 1000 inimest, sealhulgas presidendi tütar Dariga Nazarbajeva ja Almatõ linnapea Ahmetžan Jessimov, vahendab Lenta.ru.

Jessimovi sõnul on kompositsiooni „Kazahstan“ avamise eesmärk „ühiskonna edasine konsolideerumine riigipea poliitika ümber, mis on suunatud riikluse kindlustamisele ning stabiilsuse ja üksmeele tugevdamisele ühiskonnas“. „See on Kasahstani ajaloolise mineviku, dünaamilise oleviku ja helge tuleviku sümbol,“ ütles Jessimov pidulikul tseremoonial.

Nazarbajevi monumendi püstitamise idee autorid on teadetekohaselt Kasahstani loomingulise intelligentsi esindajad. 25. oktoobril pöördusid nad presidendi poole vastavasisulise kirjaga. Kirjale olid alla kirjutanud Kasahstani linnaarhitektide liidu president Ljubov Nõssanbajeva, arhitektide liidu president Akmõrza Rustembekov, disainerite liidu juht Timur Suleimenov ja kunstnike liidu president Baitursõn Umorbekov. Tengrinewsi väitel püstitati ausammas idee autorite oma raha eest.