„Uurijate valduses on täielikud andmed selle kohta, et härra Tulešov tegi varem ettevalmistavat tööd ning alates eelmisest aastast astus konkreetseid samme vägivaldse võimuhaaramise ettevalmistamiseks,“ ütles Kasahstani rahvusliku julgeoleku komitee (UKK) esimees Ruslan Karasjov esmaspäeval Astanas, vahendab Interfax.

„Tema tegevusplaan nägi ette olukorra destabiliseerimist riigis pingekollete loomise ning protestiaktsioonide ja massirahutuste korraldamise teel, mille taustal kavatses ta luua niinimetatud „alternatiivse valitsuse“ ja muuta praeguste võimude struktuuri,“ lisas Karasjov.

Lisaks Tulešovile on Karasjovi sõnul vahistatud mitmeid tema kaasosalisi.

„Vahistatud on mitmeid Tulešovi kaasosalisi. Nende hulgas on Kasahstani Vabariigi peaprokuröri endine esimene asetäitja, põhiseadusnõukogu endine liige, teise klassi riiklik justiitsnõunik Iljas Bahtõbajev. Lõuna-Kasahstani oblasti siseasjade ameti endine ülem, kindralmajor Doskalijev,“ ütles Karasjov.

Lisaks neile on vahistatute hulgas Lõuna-Kasahstani oblasti siseasjade ameti ülema endine esimene asetäitja ning kaks lõuna regionaalse väejuhatuse väeosa ülemat.

„Nimetatud isikud on vahistatud ning paigutatud ajutise kinnipidamise isolaatorisse. Otsustatakse küsimus neile tõkendi määramise kohta. Asja uurimine jätkub,“ ütles Karasjov.

Karasjov lisas, et UKK töötajad viisid vahistamised läbi nädalavahetusel Astanas, Almatõs ja Šõmkentis.

Kasahstani peaprokuröri Kusain Igembajevi sõnul süüdistatakse Tulešovit veel narkootiliste ainete ebaseaduslikus omamises ning mitmetes rasketes ja eriti rasketes kuritegudes, mille hulgas on inimeste mõrvade ja röövimiste organiseerimine, neile erineva raskusastmega vigastuste tekitamine, võõra vara tahtlik hävitamine ning firmade pahatahtlik ülevõtmine.

Ettevõtte Šõmkentpivo direktor Tulešov ja veel kolm inimest vahistati selle aasta jaanuari lõpus erioperatsiooni käigus ühes Šõmkenti hotellis ja Šõmkentpivo tehasehoones.