Serbia parlamendi esimees Oliver Dulic süüdistab ÜRO Kosovo erisaadikut Martti Ahtisaarit altkäemaksu võtmises ning nõudis, et uuritaks väiteid, mille kohaselt Martti Ahtisaari võttis vastu üle 42 miljoni euro Albaania maffialt ja Kosovo albaanlaste valitsuselt, vahendavad YLE 24, MTV3 ja km.ru.

Altkäemaksu vastu olevat Ahtisaari toetanud Kosovo iseseisvumist. Dulic nõudis asja ametlikku uurimist.

Bosnia uudisteagentuur Focus andis asjast altkäemaksudest teada nädalalõpul. Focuse väiteil on Saksamaa luureteenistus BND paljastanud kaks Ahtisaari pangaarvet, millele on kantud kaks miljonit eurot. BND andmeil võttis Ahtisaari kahel korral vastu ka sularaha mida oli kokku üle 40 miljoni euro.

Focuse andmeil on BND lindistanud Ahtisaare ja tundmatu albaanlase vestluse, milles osapooled räägivad kahe miljoni euro kandmisest Šveitsi pangaarvelt Ahtisaare kontole.

Focuse andmete kohaselt kuulub Šveitsi pangaarve Kosovo albaanlasele Exhet Boriale, kes on Euroopa heroiinikaubanduse üks juhtfiguure.

Raha on seostatud ka tuntud ja skandaalse albaania mafiooso Bedget Pakkoliga, kes tegi Kosovo iseseisvumiseks lobitööd USA-s. Albaania mafiooso majanduslikest mõjudest Washingtonis kirjutas BBC juba 2005. aastal. BBC tuletas siis meelde, et albaanlasest mafiooso lähedasteks tuttavateks olid Bill Clinton ja Boriss Jeltsin. Ning et Pakkoli osales omal ajal Moskva Kremli restaureerimise finantseerimises, millele kulus mõningail andmeil üle pooleteist miljardi dollari.

Focus teatas veel, et BND valduses on ka salvestised, millel võib näha kuidas Kosova albaanlaste valitsusele kuuluv auto sõidab Ahtisaari elukoha juurde. Autost ulatatakse Ahtisaarele kaks hõbedast kohvrit, mis BND agentide tõendeil olevad olnud täis raha.

Focuse teateil on BND raport altkäemaksu kohta juba ÜRO-sse saadetud.

ÜRO ja Ahtisaari ei ole asja kommenteerinud.

Kosovo on Serbia autonoomne piirkond, mille asukatest suurem osa on etnilised albaanlased. Kosovo albaanlased ihkavad täielikku iseseisvust, aga Serbia on nõus vaid autonoomiaga. 1999. aastast alates on Kosovo olnud ÜRO administratsiooni all.