Pakistani armeejuht kindral Ashfaq Kayani on öelnud, et Pakistan ei luba võõrvägedel oma territooriumil operatsioone läbi viia, hoiatades, et Pakistani suveräänsust kaitstakse iga hinnaga, vahendab Reuters.

USA ajaleht New York Times teatas aga, et president George Bush on juulis salaja heaks kiitnud käsu, mis lubab USA erivägedel sooritada Pakistanis maapealseid rünnakuid ilma Pakistani valitsuselt luba küsimata.

Ameeriklaste arvates puudub Pakistani valitsusel tahe ja võime riigi äärealadel redutavate võitlejatega võidelda.

President Karzai seisab silmitsi intensiivistunud sõjategevusega Afganistanis ja on ka varem pooldanud missioonide Pakistani saatmist. Neljapäevasel pressikonverentsil Kabulis toetas ta ameeriklaste nägemust.

Pakistani kõrge riigiametnik ütles, et USA ühepoolne sõjategevus Pakistanis muudaks elanikkonna meeleolud veelgi USA-vastasemaks, eriti kui hukkub tsiviilisikuid, nagu juhtus viimase sellise reidi käigus.

Mõnede Pakistani analüütikute sõnul üritab USA administratsioon enne novembrikuiseid valimisi meeleheitlikult punkte koguda, kuid riskib puštude ülestõusu esilekutsumisega.