Katanandovi volitused oleksid ametlikult pidanud lõppema 2011. aasta märtsis. Katanandov juhtis Karjalat juba kolmandat ametiaega järjest, alates 1998. aastast, kirjutab Polit.ru.

Katanandov mingeid selgitusi ei andnud ja teisipäeval tööle ei ilmunud. Tema pressiesindaja teatas aga ajalehele Kommersant, et vabariigi juht sõitis komandeeringusse.

Eksperdid nimetavad aga Katanandovi vallandamist oodatuks rohkearvuliste skandaalide ja äärmiselt madala populaarsuse tõttu. Karjala on lisaks teistest Venemaa regioonidest sotsiaal-majandusliku arengu poolest maha jäänud.

Esimest korda räägiti Katanandovi vallandamisest juba 2006. aastal, kui Kondopogas toimusid rahvustevahelised kokkupõrked. Siis jäid oma ametist ilma Karjala jõustruktuuride juhid, Venemaa president Vladimir Putin süüdistas aga kohalikke võime. Põhjuseks oli eriti see, et Putin ei saanud sündmuste toimumise ajal Karjala juhiga telefoni teel ühendust, sest viimane viibis Hispaanias.

Karjala viletsa majandusliku olukorra tõttu hakkasid Soome piiri lähedal levima lendlehed, milles kutsuti üles Soomega ühinema. Küsitluste järgi oli Katanandovi toetus rahva hulgas 6-7 protsenti.