Kardinalid hääletavad neli korda päevas, kuni üks kandidaatidest saab piisava arvu poolthääli. Pärast seda on Sixtuse kabeli korstnast tulev suits valge, vahendab BBC News.

Kui kolme päeva jooksul otsusele ei jõuta, võidakse teha kuni päevane paus palvetamiseks ja mitteametlikeks läbirääkimisteks.

Rahvahulk, kes trotsis vihma ja tormi, et näha Peetri väljakule üles pandud suurtelt ekraanidelt konklaavile minevaid kardinale, rõõmustas, kui korstnast ilmus kell 19.41 kohaliku aja järgi must suits.

Ühel hetkel süütasid Ukraina feministliku liikumise Femen aktivistid väljakul tõrvikud, mis levitasid roosat suitsu, et osutada kristluse verisele ja vägivaldsele ajaloole ning võidelda seksismi vastu religioonis. Politsei viis palja ülakehaga meeleavaldajad minema.

Roomas levivate kuulujuttude järgi võidakse uus paavst valida reede õhtuks, võibolla ka varem. Kardinalid ei soovi BBC korrespondendi teatel kauem konklaavi pidada.

Valijakardinalid pidasid teisipäeva hommikul spetsiaalse missa ja sisenesid Sixtuse kabelisse konklaavile pärastlõunal.

Pärast ladinakeelse vande andmist ütles paavsti tseremooniameister sõnad extra omnes („kõik välja“) ning kabeli uksed suleti asjasse mittepuutuvatele.

Pärast seda söövad, hääletavad ja magavad kõik alla 80-aastased kardinalid, kellel on õigus paavsti valida, eraldatud ruumides, kuni paavst on valitud.

Sixtuse kabelis asuvad segamisseadmed peaksid blokeerima igasuguse elektroonilise side ning igaüks, kes peaks välismaailma sõnumeid saatma, heidetaks kirikust välja.