Otsus vaktsiini annetamiseks tehti pärast seda, kui WHO teatas teisipäeval, et on eetiline pakkuda viirusesse nakatunud inimestele katsetamata ravimeid, vahendab Reuters.

Kanada valitsus annetab vaktsiini 800-1000 doosi, sõltuvalt sellest, kui palju jäetakse alles uuringuteks ja kliinilisteks katseteks. Väike varu jäetakse alles ka selleks puhuks, kui vaktsiini peaks Kanadas vaja minema.

Kanadal on vaktsiini vaid 1500 loomadoosi. See leiutati mõni aasta tagasi ning suure koguse valmistamiseks kuluks 4-6 kuud, teatas Kanada rahvaterviseagentuuri esindaja dr Greg Taylor. Lisaks Kanada valitsusele arendab eraldi oma ebolaravimit ka Kanada firma Tekmira Pharmaceuticals Corp.

„Me peame seda ülemaailmseks ressursiks, millekski, mille me peame panema ülemaailmsele lauale, et öelda... kuidas me saame selle kõige paremini ära kasutada? Me püüame teha seda nii kiiresti kui saame,“ ütles Taylor Ottawas.

Kanada vaktsiin, mille kommertsialiseerimiseks on antud litsents USA firmale BioProtection Systems, on olnud efektiivne loomadel, kuid seda pole Taylori sõnul kunagi inimeste peal katsetatud.