Rosatomi tuumajaama rajamise plaani tegi teatavaks korporatsiooni juht Sergei Kirijenko oma tänasel kohtumisel Kaliningradi oblasti juhtkonna ja kuberneri Georgi Boosi, teatab Interfax. Lähiajal kirjutatakse Rosatomi ja oblasti valitsuse vahel alla koostöö- ja tuumaelektrijaama ehitamise leping. Juba on ka välja valitud jaama tarbeks krunt oblasti Nemani rajoonis.

Kirijenko ütles ajakirjanikele, et tuumaelektrijaama rajamisest võtavad osa välismaised firmad, kes tarnivad vajalikud seadmed. Kaliningradi jaama projekt on saanud juba Euroopa Liidult ka vajaliku sertifikaadi, lisab agentuur RIA Novosti.

Uus tuumaelektrijaam saab Bulgaarias asuva jaama Belene analoogiks. Nemeni rajooni rajatav tuumaelektrijaam saab vähemalt ühe energiabloki reaktoriga VVER-1000, mille võimsus saab olem üle 1 gigavati. Plaani kohaselt peaks jaam katma täielikult Kaliningradi oblasti elektrivajaduse.

Praegu saab Venemaa Läänemere-äärne enklaav 30 protsenti oma elektrist Leedu Ignalina jaamast. Selle jaama energiablokk on aga paraku juba vananenud ning jaam suletakse 2009. aastal.

Vastavalt Rosatomi kodulehel avaldatud küsitluste andmetele toetab kolmandik Kaliningradi oblasti elanikest tuumaelektrijaama ehitust.