Laupäeval, 22. märtsil toimuvad Taiwanis presidendivalimised ning ÜRO-sse astumist puudutav rahvahääletus. Anonüümne allikas Pentagonist teatas Reutersile, et üks lennukikandjatest on Jaapani sadamas Yokosuka baseeruv Kitty Hawk.

Teise lennukikandja nime ei olnud allikas aga nõus avaldama, kuigi on teada, et hetkel täidab Vaikses ookeanis patrullteenistust lennukikandja Nimitz.

Lennukikandjad jäävad saarest piisavalt kaugele, et mitte provotseerida Mandri-Hiinat, kuid samas piisavale kaugusele, et vajadusel reageerida „igale provokatsioonile” Taiwani väinas.

Hiina Rahvavabariik peab Taiwanit oma mässuliseks provintsiks, aga saare võimud, kes esindavad kodusõja lõpus Mao Zedungi kommunistide eest saarele põgenenud Hiina Vabariiki, suhtuvad endasse kui ainsasse seaduslikku Hiina valitsusse ja peavad Hiina RV-d ebaseaduslikuks.

Peking on korduvalt teatanud, et kavatseb taotleda riigi taasühinemist rahumeelsete vahenditega, kuid jätab endale õiguse viia vajadusel saarele oma väed. Lähtuvalt Hiina RV ametlikust doktriinist võib seda teha kahel juhul – kui Taiwan kuulutab end iseseisvaks või kui langeb välisagressiooni ohvriks.

Ameerika Ühendriigid ametlikult Taiwanit ei tunnusta, kuid peavad teda oma strateegiliseks liitlaseks Ida-Aasia regioonis. Sellega seoses võttis Washington endale kohustuse kaitsta saareriiki sissetungi eest.