Seda Lissaboni leppe punkti pole kunagi rakendatud, mis viib Euroopa Liidu senitundmatule territooriumile, vahendab Wall Street Journal.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Federica Mogherini ütles BBC-le, et Euroopa Liidu kaitseministrid toetasid Prantsusmaa abipalvet ühehäälselt.

"Euroopa Liit väljendas täna kõigi liikmesriikide häälte kaudu oma tugevaimat täielikku toetust ja valmisolekut anda vajalikku abi," ütles Mogherini.

Prantsusmaa kaitseminister Jean-Yves Le Drian keeldus teisipäeval enne kohtumist kommentaari andmast.

Kaks Prantsuse ametnikku ütlesid, et Euroopa Liidu leppe säte 42-7 rakendatakse selleks, et püüda sundida Euroopa Liitu edasi liikuma piirikontrolli ja suurema luureandmete jagamise asjus.

Prantsuse ametnike sõnul tuleb saavutada kokkulepe tugevama tausta- ja reisijate nimede kontrolli osas Euroopa Liidu välispiiridel. Samuti tahavad prantslased rohkem koostööd ebaseadusliku relvakaubanduse piiramiseks Euroopa Liidus.

„Koostöö ei ole aastaid edasi liikunud,“ ütles üks Prantsuse ametnik. „Me palume Euroopa Liidul edasi liikuda mitmetes asjades, mis on olnud takerdunud aastaid.“

Prantsuse ametnikud ei taha rakendada NATO lepingu sätteid, väites, et praegune koalitsioon on paindlikum organisatsioon, mille abil Islamiriiki rünnata.

Enamik kaitseministreid keeldus teisipäeval Prantsusmaa ettepanekut enne kohtumist kommenteerimast, kuid nad väljendasid Prantsusmaale terrorirünnakute järel toetust.