Kaks kopterit heitsid enne kella 10 kohaliku aja järgi 3. reaktorile vett neli korda, kuid pärast kella 10 polnud radiatsioonitase muutunud, teatab Kyodo.

Tuumajaama hoone juures, kus paiknevad selle töölised, on radiatsioonitase tõusnud umbes 3000 mikrosiivertini tunnis. Inimesele on turvaline 1000 mikrosiivertit aastas.

Enneolematu operatsioon jätkub hiljem. Tokyo politsei valmistub reaktorit jahutama veekahuriga. Tuumakriis on keskendunud tuumajaama kõigi reaktorite kasutatud kütusevarraste hoidmiseks kasutatavatele vannidele, mis asuvad väljaspool reaktori teraskesta ja milles on mürgiseid radioaktiivseid aineid.

Ka kütusevannid kaotasid pärast reedest maavärinat ja tsunamit jahutussüsteemi, nagu tuumajaama kolm töös olnud reaktoritki, ning jaama operaatorfirma TEPCO pole suutnud jälgida veetaset ja temperatuuri ega suunata neile jahutusvett.

Jaapani valitsuse tuuma- ja tööstusohutuse agentuur teatas, et esmane ülesanne on vee suunamine 3. ja 4. reaktori kasutatud kütuse vannidele, mis võivad keeda ja mida ei kata täielikult katus, mis vähendaks radiatsioonilekkeid. Reaktorihoonete katused hävisid varem toimunud vesinikuplahvatustes.

Temperatuuri tõus, tavaliselt 40 kraadini, tekitab veetaseme alanemist ja paljastab kasutatud kütusevardad, mis võivad veelgi kuumeneda ja sulada, mille juures vabaneb väga radioaktiivseid materjale.

TEPCO kavatseb installeerida ajutise elektrienergiaallika, et panna taas tööle pumbad, mille abil suunatakse vett reaktorisüdamikesse ja kasutatud kütuse vannidesse. Ametnike sõnul on sellel plaanil „suur potentsiaal” olla edukas.

Tuumajaama elektriga varustamine võib osaliselt taastuda pärastlõunal.