Pärast kokkupõrkeid miilitsaga ja arvukalt purustatud aknaid heisati 1.-3. märtsil Luhanski, Donetski ja Odessa oblastiadministratsioonide hoonetele Vene lipud, vahendab Kyiv Post.

Sajad Vene-meelsed aktivistid marssisid ka Harkivi, Zaporižžja ja Mõkolajivi tänavatel, nõudes referendumeid Ukraina föderaliseerimiseks või isegi nende regioonide liitmist Venemaaga.

Vaatamata vastuseisule Euromaidani revolutsioonile, millega kukutati president Viktor Janukovõtš, ei avaldatud Ukraina peamiselt venekeelses kaguosas massiliselt meelt Ukraina iseseisvuse vastu.

Vene-meelsed meeleavaldused toimused tegelikult kõrvuti vastumeeleavaldustega, kus kanti selliseid loosungeid nagu „Putin välja!“.

Ukraina rahvusliku julgeoleku- ja kaitsenõukogu sekretär Andri Parubi ütles, et Ukraina tihedalt asustatud kaguregioonide elanikud rikkusid Venemaa presidendi Vladimir Putini plaani viia Kremli sissetung Krimmist edasi.

Neljapäeval võeti Vene lipp maha Donetski oblastiadministratsiooni hoonelt. Regiooni isehakanud kuberner Pavel Gubarev, kes hõivas hoone kolm päeva varem, arreteeriti koos veel 70 separatistiga.

Demokraatlike initsiatiivide fondi korraldatud küsitlus näitas, et vaid kolmandik Donetski oblasti elanikest soovib oblasti Venemaa osaks saamist.

Luhanski ja Odessa oblastites oli selliseid inimesi veelgi vähem – 24 protsenti.

Teistes arvatavalt Vene-meelsetes regioonides – Zaporižžja, Harkivi ja Dnipropetrovski oblastites – on Venemaaga ühinemise pooldajaid vastavalt 16, 15 ja 13 protsenti.

Samal ajal leiavad paljud nende piirkondade elanikud, et keskvõimud Kiievis on kauged ja ebaefektiivsed.

„Keskvalitsust ei ole siin kuidagi tunda,“ ütles 32-aastane Hersoni ärimees Andri Maltšenko. „Miks nad midagi ei tee? Miks nad lubavad neil tüüpidel meie linnas Vene lippe lehvitada?“

Mitmed pealtnägijad ja Ukraina ametnikud on väitnud, et separatistlikke aktsioone Ukraina lõuna- ja idaosas õhutab Venemaa.

Mõnedel juhtudel on tegemist ringireisivate gruppidega, kes esinevad kohalikena. Sotsiaalvõrgustikes ringlevad fotod ühtedest ja samadest naistest, kes karjuvad Vene-meelseid loosungeid erinevates linnades, väites, et on sealt pärit. Samasuguseid gruppe kasutati Antimaidani meeleavaldustel ning neid nimetati „rändtsirkusteks“.

„Seal olid Vene kodanikud. Nad isegi ei eitanud seda,“ ütles Donetski juhtiva ajalehe Novosti Donbassa peatoimetaja Oleksi Matsuka. Kyiv Posti ajakirjanikud Harkivis teatasid, et nägid Vene-meelseid aktiviste ringi sõitmas Vene numbritega autodes.

Donetski oblasti miljardärist kuberner Serhi Taruta pöördus piiriäärsete elanike poole, et nad takistaksid ohtlikel äärmuslastel piiri ületamist.