Poola päevaleht Gazeta Wyborcza avaldas väljavõtteid endise peaministri poolt välissaadikutele ja Euroopa Parlamendi liikmetele saadetud kirjast, milles ta hoiatas Ameerika Ühendriike ning Euroopa Liitu tema arvates Venemaalt lähtuva ohu eest.

Smolenski tragöödias venna kaotanud poliitik kirjutab oma läkituses, et Euroopa ja Ameerika peavad üheskoos seisma vastu Moskva katsetele laiendada oma mõjusfääri. Lisaks üritab Venemaa poliitiku arvates vähendada Poola rolli Euroopas.    

„See tegevus on kingituseks neile, kes austavad demokraatlike väärtusi ja inimõigusi. „Need" - võivad tunduda hea äripartnerina, kuid ei austa euroatlandi poliitilises ruumis valitsevaid väärtusi ja standardeid," kirjutab Kacyński vihjates otseselt Kremlile.

Ta avaldas samuti kahetsust USA valitsuse poolt kärbitud oma kohalolu üle Euroopas. Ja seda Euroopa riikide ja Venemaa vahelise koostöö taustal, mida põhjendatakse „majanduslike arusaamadega".

Poola konservatiivide liidri arvates toob see kaasa märkimisväärseid (negatiivseid) poliitilisi tagajärgi ja vähendaks Euroopa Liidu tähtsust.

Samuti rõhutas Jarosław Kaczyński oma kirjas, et Poola on ja jääb Washingtoni lähimaks liitlaseks Euroopas.