„Strateegiline telg Moskvaga on osa sellest ja Poola võib sellele ainult takistuseks olla. Meie riik tuleb ühel või teisel viisil alistuma sundida,“ kirjutab Kaczyński The Locali vahendusel. „Kriitiline on see, et Merkel tahab, et Poola alistuks, alistumine võib olla pehme, aga sellegi poolest alistumine.“

Kaczyński pakub, et Merkeli aitasid 2005. aastal ametisse poliitilised jõud, mida ta aga ei täpsusta. „Ma ei usu, et kantsleriameti andmine Merkelile oli puhas juhus, aga ma ei täpsusta oma arvamust. Ma jätan selle politoloogidele ja ajaloolastele,“ kirjutab Poola poliitik.

Intervjuus ajakirja Newsweek Poola väljaandele küsiti Kaczyńskilt, kas ta vihjab sellele, et pärast Ida-Saksamaa kommunistliku režiimi kokkuvarisemist 1989. aastal juhtis Ida-Saksa julgeolekuteenistus Stasi Merkeli kuidagi ühinenud Saksamaa tüüri juurde.

„Jätame selle,“ vastas Kaczyński.

Praegu 57-aastane Merkel kasvas Ida-Saksamaal ja ehitas pärast Saksamaade ühinemist 1990. aastal poliitilist karjääri paremtsentristlikus kristlik-demokraatlikus liidus.

Kaczyński väljendab raamatus muret ka Saksamaa investeeringute üle Lääne-Poolas. „Ma ei saa väita, et oleksin ülemäära rõõmus Saksamaa investeeringute üle Lääne-Poolas,“ kirjutab Kaczyński. „Me võime ühel päeval üles ärgata ja leida end väiksemas Poolas.“