“Hukkunute arv võib tõusta, sest vigastatud surevad,” sõnas pressiesindaja Omar Samad Kabulis pressikonverentsil.

Plahvatus toimus kell 14.55 info- ja sideministeeriumi hoone lähedal, ajades tuhanded inimesed paanikas põgenema.

“Need olid võõramaalased, kellel polnud mingit kaastunnet ega inimlikkust,” ütles Kabuli politseiülem Basir Salangi.

Tema asetäitja süüdistas al Qaeda terrorivõrgustikku, Talibani islamiliikumist ja pagendatud endist sissijuhti ning peaministrit Gulbuddin Hekmatyari.

“Hekmatyar, Taliban ja al Qaeda on jälle oma mustad näod paljastanud,” ütles Mohammad Khalil. “Oli see sõjaline objekt? Oli see ameeriklaste baas?” küsis ta.

Hekmatyar tõrjus sel nädalal Pakistani ajalehes süüdistusi, nagu oleks ta liitunud al Qaeda ja Talibani järelejäänud jõududega. Kuid samas kordas ta üleskutset pühale sõjale Karzai administratsiooni vastu.

Tegu oli rängima plahvatusega, mis president Hamid Karzai valitsuse ametiajal Kabulis on toimunud.

Juhtunu uurimisel on abiks ka Rahvusvaheliste Julgeolekujõudude rahukaitsjad, ütles Khalil.

Politsei sõnul plahvatas algul üks jalgratas, sellele järgnes võimsam autopommikärgatus vanas taksos. Ka linlaste jutu järgi oli plahvatusi kaks — algul nõrgem, siis tugevam.

Kabulis on viimastel kuudel toimunud mitmeid väiksemaid plahvatusi. Juulis tabasid ametivõimud auto, milles oli mitusada kilo lõhkeainet, ning vahistasid seda juhtinud välismaalase, kes möönis, et plaanis oli tappa valitsusliikmeid, nende hulgas ka Karzaid.

Plahvatused on suurendanud muret, kas Karzai valitsus suudab 23 aastat kestnud konfliktidest laastatud maal stabiilsuse tagada.