Samas otsustas Kabuli kogunenud Afganistani islamivaimulike nõukogu paluda maalt lahkuda saudi multimiljonäril Osama bin Ladenil, keda USA kahtlustab New Yorgi ja Washingtoni terrorirünnakute korraldamises. Ühendriigid on lubanud karistada nii terroriteo tegijaid kui nende toetajaid, seega bin Ladenit varjavat Afganistani.

“Vargused on järsult tõusnud,” ütles Kabuli elanik, keda rööviti tema omas kodus relva ähvardusel.

Kabuli oli omal ajal tuntud roosidega palistatud tänavate poolest, kuid sai 1990. aastate lahingutes tugevalt kannatada ja nüüd elavad seal vaeseimad Afganistani 20 miljonist elanikust.

Talebani võimuletulek 1996. aastal tähendas puristlikust islamist tuleneva korra ja seaduste kehtestamist pealinnas.

Nüüd röövivad ja rüüstavad Kabulis isikud, kes esinevad Talebani kardetud usupolitseinikena.

“Relvadega mehed sisenevad inimeste kodudesse kontrollimise ettekäände, et näha, kas neil on relvi või kas nad vaatavad televiisorit või kuulavad muusikat,” rääkis üks linnaelanik.

“Majaomanik laseb nad sisse, sest tal ei ole midagi varjata. Siis piiratakse tema ja teised meessoost perekonnaliikmed ümber ning naistele antakse käsk korjata kokku raha ja juveelid,” jätkas ta.

Teine Kabuli elanik ütles, et tema naabri maja rüüstasid teisipäeval kuus relvastatud meest. “Me ei oleks neid aidata saanud, isegi kui oleksime teadnud, et need on vargad, sest nad olid relvastatud.”

Taleban ei ole teateid vargustest ja röövimistest kommenteerinud.

“Ma olen kõik kaotanud. Me ei tea, millise väidatava julgeoleku Taleban on linnas maksma pannud ja mis saab, kui toimub rünnak,” lausus üks hirmunud mees.

Oma võimu kindlustamiseks on Taleban rahvalt relvad ära korjanud ja keelustanud, tulirelva võivad kanda ainult julgeolekujõudude liikmed.

Elanike sõnul läheb kord Kabulis üha enam käest ja tuhanded elanikud põgenevad USA rünnakute hirmus.