Dalai-laama Soome visiiti koordineeriva Juha Janhuneni sõnul ei kohtu Soome kõrged poliitikategelased Tenzin Gyatsoga. Välisminister Erkki Tuomioja on sel ajal hoopis Tallinnas taasiseseisvumispäeva tähistamas, vahendab Helsingin Sanomat.

76aastane dalai-laama tuleb Soome juba viiendat korda, viimati külastas ta Eesti põhjanaabrit kuus aastat tagasi. Seekordne visiit võib aga jäädagi viimaseks, sest tema pühadus on öelnud, et lõpetab reisimise. “Põhjus võib olla tema kõrge iga, aga ka see, et ta näeb, et sellest ei ole suurt tulu,” arvas Janhunen.

Jahuneni sõnul julgevad vaid suurte riikide, nagu USA ja Prantsusmaa poliitilised liidrid avalikult dalai-laamat vastu võtta, kartmata Hiina pahameelt. Hiljutisel külaskäigul USAsse kohtus dalai-laama ka president Barack Obamaga.

Budismi instituudi direktori Sven Grünbergi sõnul kohtub dalai-laama oma visiidi raames Tallinnas Eesti Teaduste Akadeemias mitteametlikult mitmete riigitegelastega. Grünbergi andmetel on kohtumisele lubanud mitteametlikult tulla kaitseminister Mart Laar ja siseminister Ken-Marti Vaher. President Toomas Hendrik Ilves ei ole veel avaldanud, kas tema päevakava võimaldab dalai-laamaga kohtuda. Peaminister Andrus Ansip on varem öelnud, et ta dalai-laamaga ametlikult kohtuda ei kavatse, kuna Eesti järgib ühe Hiina poliitikat.