Ravimiameti teatel langetati otsus vaktsiini kasutamine peatada haiguste ennetamise ja kontrolli keskuse, riikliku immuniseerimisnõukogu, ravimiameti ja tervishoiuinspektsiooni soovituste alusel, vahendab LSM.

Ravimiamet rõhutas seejuures, et seni ei ole andmeid põhjusliku seose kohta vaktsiini ja tõsiste terviserikete vahel. Otsustati peatada vaktsineerimine AstraZeneca vaktsiiniga kaheks nädalaks ettevaatusabinõuna, kuni antakse hinnang teadaolevate juhtumite põhjuslikule seosele.

Läti vaktsineerimiskabinetid said korralduse mitte kasutada juba avatud viaale ega avada uusi.

Tervishoiuasutused usuvad, et juba AstraZeneca vaktsiini saanutel ei ole põhjust muretsemiseks. Kui halb enesetunne säilib kauem kui 1-3 päeva pärast süsti saamist või tekivad teised sümptomid, tasub pöörduda perearsti poole.

Läti ravimiamet on saanud 600 teadet koroonavaktsiini kõrvalnähtude kohta. Peamiselt käib jutt kõrgest palavikust, väsimusest, peavalust, paistetusest süstimiskohas ja mõnikord isegi paaripäevasest töövõimetusest. Kuue AstraZeneca vaktsiini saanud inimese surma kohta algatati juurdlus.

„Kahel juhul viidi läbi lahkamine, seos vaktsiiniga kinnitust ei leidnud. Ühel juhul oli kopsupõletik ja Covidi infektsioon ning teisel juhul kopsupõletik ja mitu muud haigust,” ütles ravimiameti esindaja Zane Neikena. Veel ühel juhul, pansionaadi Selga elaniku puhul, seost samuti ei leitud: patsiendil olid rasked kroonilised haigused. Ühe 62-aastase naise äkksurma uurimist ei soovinud tema lähedased. Kahe juhtumi kohta ei ole uurimine veel lõppenud.