Angela Merkeli valitsuse antisemitismi volinik Felix Klein ütles, et seoses paremäärmusluse ja moslemikogukonna kasvuga Saksamaal on riik silmitsi tõsise antisemitsmi probleemiga, mistõttu ta ei soovita juutidel oma turvalisuse huvides enam avalikult neile traditsioonilist väikest mütsi kipat kanda, vahendab uudistekanal BBC.

Voliniku sõnul tuli tal oma senist seisukohta muuta ja ta ei soovita enam kipat Saksamaal „kõikjal ja igal ajal kanda“ seoses ühiskonnas esinevate „barjääride“, äärmusparempoolsuse kasvu ja moslemikogukonna seas leviva vihaga juutide ja Iisraeli vastu, mis jõuab nendeni araabiakeelsete kanalite kaudu.

Juutide vastaste vägivaldsete rünnakute arv kasvas aastaga Saksamaal umbes kolmandiku võrra, üleüldiste juutide vastaste vihakuritegude arv kümnendiku võrra. Justiitsminister Katarina Barley tõdes, et „antisemiitlike kuritegude kasv on Saksmaa jaoks häbiväärne“.

Klein kutsus üles politseinikke, ametnikke jt põhjalikult antisemitismi teemal koolitama, et neil oleks võimalik senisest efektiivsemalt seesuguste vihakuritegudega võidelda. „Ametnikest suur hulk ei tea, mis on lubatud ja mis mitte,“ nentis ta.

Voliniku avalduse peale reageeris Baierimaa siseminister Joachim Herrmann, kes vastupidi julgustas juute kipat kandma. „Igaühel on õigus ja võimalus kanda kipat kõikjal ja igal ajal, kui ta seda tahab,“ ütles ta laupäeval. Ministri sõnul on kipa kandmine osa usuvabadusest. „Kui lööme juudivihkajate ees ees araks, jätame vaakumi paremäärmuslikule mõtteviisile.“

Jaga
Kommentaarid