Liidrid, kelle kohtumisele avaldas survet rahvsuvahelist terrorismivastast koalitsiooni luua üritav USA, kiitsid heaks rea samme, millega loodetakse muuta nädal aega väldanud ebakindel relvarahu kestvamaks.

Peres ja Arafat lubasid ühisavalduses, et kohtuvad taas “umbes nädala pärast”.

Iisrael ja Palestiina on mullu septembris puhkenud vägivallalaine jooksul mitu vaherahulepet sõlminud, aga ükski neist ei ole kuigi kaua kestnud.

Kolmapäeval tõotasid Arafat ja Peres igati kaasa aidata USA vahendusel koostatud rahuplaani elluviimisele, mida seni on takistanud jätkuv vägivald.

“Osapooled jätkavad täielikku julgeolekukoostööd ja teevad maksimaalseid pingutusi väljakuulutatud vaherahu säilitamiseks,” öeldakse Peresi ja Arafati ühiskommünikees.

Pooled täidavad kõiki eelmistel lepetega endale võetud julgeolekukohustusi ning Iisraeli valitsus alustab blokaadide likvideerimist ja oma vägede väljaviimist, lisatakse avalduses.

Samal ajal kui liidrid kauaoodatud kõnelusi pidasid, puhkesid paar kilomeetrit eemal tulevaehtused.

Iisraeli sõdurid lasid maha 16-aastase palestiina poisi ja kokkupõrgetes Iisraeli armeebaasi lähedal sai haavata üheksa palestiinlast.

USA näeb jätkuvas Lähis-Ida konfliktis takistust oma püüetele meelitada araabia riike terrorismivastasesse koalitsiooni, mis asub võitlusse 11. septembri terrorirünnakute sooritajate ja nende abilistega.