Lvivi oblastinõukogu adresseeris oma pöördumise riigipea Viktor Juštšenkole, peaminister Julija Tõmošenkole ja Ukraina ülemraadale.  

Pöördumises palutakse neil pärast Teist maailmasõda Ameerika Ühendriikidesse emigreerunud Demjanjuk oma kaitse alla võtta, sest Saksamaa kahtlustab teda seotuses Sobibóri vangilaagris toimunud mõrvadega, teatab infokorporatsioon ZIK.

Saadikud nimetasid Demjanjuki tagakiusamist rahvusvaheliseks vandenõuks, mille eesmärk on Ukraina ja ukrainlaste diskrediteerimine maailma üldsuse silmis. „Kahtlemata on selle süüasja materjalid võltsitud ja fabritseeritud veel KGB poolt, mida FSB nüüd omakorda söödab aktiivselt ette teistele riikidele, mis neelavad selle provokatiivse „söödu” kiirelt alla,” öeldakse dokumendis.

John (Ivan) Demjanjuk veel tervise juures

Lvivi saadikud paluvad võtta Juštšenkol, Tõmošenkol ja raadal tarvitusele viivitamatud õiguskaitse meetmed, sealhulgas ka diplomaatilised vahendid, Demjanjuki vabastamiseks.  

Demjanjuk on juba 89-aastane. 1952 saabus ta USAsse, kus ta sai kodakondsuse. Aastal 2002 võeti talt see aga ära, kuna võimud otsustasid voodihaige vanuri Saksamaale deporteerida, mis õnnestus alles mais 2009. Juulis esitas Müncheni kohus talle süüdistuse osaluses 27 900 mõrvas.

Ise Demjanjuk kinnitab, et pole olnud mingi Saksa sõjakurjategijate käsilane ega ka koonduslaagri valvur. Ta  väidab hoopis vastupidist — et oli 1942-45 Saksa sõjavangis.